Geopolitics & Daily News

Γεωστρατηγική, Άμυνα, Διπλωματία, Εξωτερική πολιτική, Διεθνή σκηνή, Πολιτική & Οικονομία

Στην πρώτη πανευρωπαϊκή προσομοίωση, ειδικοί στην ασφάλεια του κυβερνοχώρου δοκιμάζουν τις αντοχές του.

Europa.eu

Digital Agenda: cyber-security experts test defences in first pan-European simulation – Read the article in english language

Ευρωπαίοι ειδικοί σε θέματα ασφάλειας του κυβερνοχώρου δοκιμάζουν σήμερα τις αντιδράσεις τους στο πλαίσιο της πρώτης πανευρωπαϊκής άσκησης προσομοίωσης μιας επίθεσης στον κυβερνοχώρο.

Στην άσκηση «Cyber Europe 2010», οι ειδικοί θα επιχειρήσουν να αποκρούσουν προσομοιωμένες απόπειρες, εκ μέρους πληροφορικών πειρατών, που αποβλέπουν στην παράλυση καθοριστικών επιγραμμικών υπηρεσιών σε πολλά κράτη μέλη της ΕΕ.

Η προσομοίωση βασίζεται σε υπόθεση σταδιακής απώλειας συνδετικότητας μεταξύ ευρωπαϊκών χωρών ή σημαντικής μείωσης της συνδετικότητας στο Διαδίκτυο σε όλες τις συμμετέχουσες χώρες, με αποτέλεσμα οι πολίτες, οι επιχειρήσεις και δημόσιοι οργανισμοί να αντιμετωπίζουν δυσχέρειες πρόσβασης σε ζωτικές επιγραμμικές υπηρεσίες. Κατά την άσκηση, τα κράτη μέλη πρέπει να συνεργαστούν μεταξύ τους προκειμένου να αποφευχθεί η – προσομοιωμένη – συνολική κατάρρευση του δικτύου.

Η εκδήλωση διοργανώνεται από κράτη μέλη της ΕΕ με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών (ENISA) και του Κοινού Κέντρου Ερευνών (ΚΚΕρ). Μετά τη σημερινή άσκηση θα ακολουθήσουν περισσότερο σύνθετα σενάρια, από ευρωπαϊκό έως παγκόσμιο, τελικά, επίπεδο. Μία από τις δράσεις που προβλέπονται στο ψηφιακό θεματολόγιο για την Ευρώπη είναι η υποστήριξη σε ασκήσεις ετοιμότητας όσον αφορά την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο σε επίπεδο ΕΕ προς ενίσχυση της επιγραμμικής εμπιστοσύνης και ασφάλειας.

Η κα Neelie Kroes, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ψηφιακό θεματολόγιο, κατά την επίσκεψή της στο βρετανικό κέντρο κυβερνο-επιθέσεων στη διάρκεια της άσκησης προσομοίωσης, δήλωσε: «Η άσκηση αυτή που δοκιμάζει την ετοιμότητα της Ευρώπης απέναντι σε απειλές προερχόμενες από τον κυβερνοχώρο είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της συνεργασίας στην καταπολέμηση των δυνητικών επιγραμμικών απειλών σε ζωτικές υποδομές και για την ενίσχυση του αισθήματος διαδικτυακής ασφάλειας πολιτών και επιχειρήσεων.»

Στο πλαίσιο της σημερινής «Cyber Europe 2010», οι ειδικοί σε όλη την Ευρώπη θα δοκιμάσουν τις αντιδράσεις τους σε προσομοιωμένη επίθεση από χάκερ εναντίον επιγραμμικών υπηρεσιών καθοριστικής σημασίας. Το σενάριο της άσκησης προβλέπει σταδιακή απώλεια ή σημαντική μείωση των διαδικτυακών συνδέσεων μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών και, στη χειρότερη περίπτωση, ουσιαστική εξουδετέρωση της λειτουργίας όλων των σημαντικών συνδέσεων μεταξύ των χωρών της Ευρώπης.

Στην προσομοίωση, πολίτες, επιχειρήσεις και δημόσια ιδρύματα θα έχουν δυσκολίες κατά την πρόσβαση σε νευραλγικές επιγραμμικές υπηρεσίες (όπως η ηλε-διακυβέρνηση), εάν δεν αναδρομολογηθούν οι διασυνδέσεις που έχουν προσβληθεί. Η άσκηση θα βασιστεί σε υπόθεση κατά την οποία, στην πορεία της ημέρας, η μία χώρα μετά την άλλη θα αντιμετωπίζουν εντεινόμενες δυσκολίες πρόσβασης. Όλα τα συμμετέχοντα κράτη μέλη θα πρέπει να συνεργαστούν για να εξαπολύσουν κοινή αντεπίθεση στην υποθετική κρίση.

Αυτή η άσκηση της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο αποσκοπεί στην καλύτερη κατανόηση, εκ μέρους των κρατών μελών, όσον αφορά τον τρόπο χειρισμού συμβάντων στον κυβερνοχώρο, όπως και στη δοκιμή των συνδέσεων και διαδικασιών επικοινωνίας σε περίπτωση πραγματικών συμβάντων μεγάλης κλίμακας. Η άσκηση θα δοκιμάσει την καταλληλότητα των αρμοδίων επαφής στις συμμετέχουσες χώρες, τα κανάλια επικοινωνίας, τον τύπο ανταλλαγής δεδομένων μέσω αυτών των καναλιών και την αντίληψη που τα κράτη μέλη έχουν σχετικά με το ρόλο και την εντολή των ομολόγων τους σε άλλα κράτη μέλη.

Η άσκηση της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο έχει διοργανωθεί από τα κράτη μέλη της ΕΕ σε συντονισμό με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών (ENISA), καθώς και με την υποστήριξη του Κοινού Κέντρου Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς και η Ισλανδία, η Νορβηγία και η Ελβετία, θα συμμετάσχουν, είτε ως ενεργά μέλη είτε ως παρατηρητές. Ανάλογα με τη χώρα, συμμετέχουν δημόσιες αρχές διαφόρων κρατών μελών, όπως Υπουργεία Επικοινωνιών, αρχές προστασίας πληροφορικών υποδομών καθοριστικής σημασίας, οργανισμοί διαχείρισης κρίσεων, εθνικές ομάδες παρέμβασης σε συμβάντα που αφορούν την ασφάλεια των υπολογιστών (CSIRT), εθνικές αρχές ασφάλειας πληροφοριών και υπηρεσίες πληροφοριών.

Ιστορικό.

Ο ENISA δημιουργήθηκε το 2004. Στις 30 Σεπτεμβρίου 2010, η Επιτροπή πρότεινε την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό του ENISA με σκοπό να συμβάλει ώστε η ΕΕ, τα κράτη μέλη και ιδιωτικοί ενδιαφερόμενοι φορείς να αναπτύξουν τις ικανότητες και την ετοιμότητά τους για πρόληψη, ανίχνευση και αντιμετώπιση προβλημάτων ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.

Στις 30 Σεπτεμβρίου 2010 επίσης, η Επιτροπή παρουσίασε πρόταση οδηγίας που θα καταστήσει δυνατή τη δικαστική δίωξη των δραστών επιθέσεων στον κυβερνοχώρο και των παραγωγών σχετικού και κακόβουλου λογισμικού, όπως και την πρόβλεψη βαρύτερων ποινικών κυρώσεων. Τα κράτη μέλη θα υποχρεούνται επίσης να ανταποκρίνονται γρήγορα σε επείγουσες αιτήσεις συνδρομής σε περίπτωση επιθέσεων στον κυβερνοχώρο, ώστε η ευρωπαϊκή δικαιοσύνη και η αστυνομική συνεργασία στον τομέα αυτό να αποβούν περισσότερο αποτελεσματικές.

Πηγή: Δελτίο Τύπου Ευρωπαϊκής Επιτροπής, 4 Νοεμβρίου 2010

Advertisements

Νοέμβριος 5, 2010 - Posted by | ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ, ΕΥΡΩΠΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: