Geopolitics & Daily News

Γεωστρατηγική, Άμυνα, Διπλωματία, Εξωτερική πολιτική, Διεθνή σκηνή, Πολιτική & Οικονομία

Χακί συµµαχίες για να µειωθεί το κόστος των εξοπλισµών – Κοινές δράσεις με Ιταλία, Γαλλία και Βουλγαρία.

Στον δρόµο της Γαλλίας και της Βρετανίας που για εξοικονόµηση πόρων προχωρούν στη δηµιουργία ουσιαστικά κοινής αεροναυτικής µονάδας κινείται και η Ελλάδα, η οποία προκειµένου να µειώσει δραστικά τις αµυντικές δαπάνες όπως απαιτεί η νέα δηµοσιονοµική πραγµατικότητα, εξετάζει προτάσεις για κοινές υποδοµές και συνέργειες στον στρατιωτικό τοµέα µε χώρες όπως η Ιταλία, η Γαλλία, η Βουλγαρία, παράλληλα µε το µεγάλο ψαλίδι στα εξοπλιστικά που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σύµφωνα µε κορυφαία πηγή του υπουργείου Εθνικής Αµυνας, οι δράσεις αυτές αφορούν τον εκπαιδευτικό και µεταφορικό τοµέα, την από κοινού συντήρηση οπλικών συστηµάτων και άλλων µέσων, τον κοινό – κατά περίπτωση – εφοδιασµό κ.λπ., ενώ θα επιδιωχθεί να περιληφθούν και άλλες χώρες όπως και ο εφοδιαστικός φορέας ΝΑΜSΑ του ΝΑΤΟ.

Εκπαίδευση πιλότων.

Ενδεικτική περίπτωση είναι η µελετώµενη ένταξη της Πολεµικής Αεροπορίας στο υπό συγκρότηση Ευρωπαϊκό Κέντρο Εκπαίδευσης Πιλότων, που θα έχει ως αποτέλεσµα να µην αγοραστούν τα 45 αεροσκάφη προκεχωρηµένης εκπαίδευσης που ήταν στο υπό αναθεώρηση εξοπλιστικό πρόγραµµα ή να περιοριστεί σηµαντικά ο αριθµός τους. Ανάλογη περίπτωση είναι οι κοινοί προσοµοιωτές πτήσεων, ενώ εξίσου ρεαλιστικό υπό εξέταση πρόγραµµα θεωρείται η δηµιουργία κοινών υποδοµών σε µεταφορικά αεροσκάφη και ελικόπτερα ή ο επιµερισµός µεταφορικού έργου που χρειάζονται οι χώρες για συµµαχικές και ειρηνευτικές αποστολές ώστε µε οικονοµίες κλίµακος να µειωθεί το τελικό κόστος.

Δυνατότητες συνεργασίας, µε µείωση της σχετικής συνολικής δαπάνης, έχουν δροµολογηθεί και σε επιχειρησιακό επίπεδο όπως π.χ. µε την υπογραφείσα τις προάλλες συµφωνία Αθήνας – Σόφιας για συνδροµή της µιας πλευράς στην άλλη σε θέµατα εναέριας αστυνόµευσης. Ειδικά µε τη Βουλγαρία συζητείται η παροχή συντήρησης εργοστασιακού επιπέδου από την Ελληνική Αεροπορική Βιοµηχανία (ΕΑΒ) στα µεταγωγικά αεροσκάφη C-27 Spartan που απέκτησε η γειτονική χώρα µετά την Ελλάδα, όπως και σε άλλους τοµείς.

Ψαλίδι στους εξοπλισµούς.

Οι δράσεις αυτές καθίστανται απαραίτητες µετά τη διαπιστωθείσα ανάγκη περαιτέρω µείωσης των κονδυλίων για αµυντικές δαπάνες στον προϋπολογισµό του 2011 – και των επόµενων ετών – κάτι που έχει δροµολογήσει ήδη το υπουργείο Οικονοµικών σε συνάντηση του κ. Παπακωνσταντίνου µε τον κ. Βενιζέλο. Οι µειώσεις αυτές θα προστεθούν στη σηµαντική εξοικονόµηση πόρων που πέτυχε φέτος το Πεντάγωνο. Ωστόσο το µεγάλο ψαλίδι, όπως έχει αναφέρει ο υπουργός Εθνικής Αµυνας κ. Βενιζέλος, αναµένεται να προέλθει κυρίως από τη σχεδιαζόµενη αλλαγή της δοµής του στρατεύµατος και του περιορισµού του όγκου και της πολυδιάσπασής του, σύµφωνα µε τα εφαρµοζόµενα από χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία κ.ά.

ΠΗΓΗ

Advertisements

Νοέμβριος 4, 2010 - Posted by | ΕΛΛΑΣ, ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ, Εξ. πολιτική & Διπλωματία

1 σχόλιο »

 1. «Ενδεικτική περίπτωση είναι η µελετώµενη ένταξη της Πολεµικής Αεροπορίας στο υπό συγκρότηση Ευρωπαϊκό Κέντρο Εκπαίδευσης Πιλότων, που θα έχει ως αποτέλεσµα να µην αγοραστούν τα 45 αεροσκάφη προκεχωρηµένης εκπαίδευσης που ήταν στο υπό αναθεώρηση εξοπλιστικό πρόγραµµα ή να περιοριστεί σηµαντικά ο αριθµός τους.»

  Αυτό είναι σίγουρο ότι θα οδηγήσει σε πτώση του επιπέδου των πιλότων μας – και πιστεύω πως δεν χρειάζεται να επεκταθώ. Μετά το «κόντεμα» του ΠΝ, λοιπόν (όπου κάποιοι θέλουν μικρά σκάφη, ίσως ούτε καν κορβέτες) θέλουν τώρα να «κοντύνουν» και την ΠΑ. Ωραία! Θαυμάστε τους!

  Πέραν τούτου, οι συνεργασίες του είδους που περιγράφονται στο άρθρο δεν είναι κάτι απλό. Θέλουν διαπραγματεύσεις χρόνων και πολλά ενδιάμεσα βήματα για να γίνουν – εκτός από τη συντήρηση των μεταγωγικών, αυτό είναι το πιο απλό – καθώς επίσης και προσεκτική παρακολούθηση των γεωπολιτικών – γεωστρατηγικών δεδομένων. ΄

  Αφήνοντας κατά μέρος χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία (που είναι άλλου «μεγέθους», με ότι αυτό συνεπάγεται στις απαιτήσεις τους), δεν θεωρώ εύκολη ούτε θεμιτή τη συνεργασία με τη Βουλγαρία, τουλάχιστον μέχρι να καταφέρει να απεγκλωβιστεί από τον έλεγχο της τουρκικής μειονότητας που διαβιεί στο έδαφός της – και ως ένα βαθμό επηρεάζει τις αποφάσεις λειτουργώντας ως Δούρειος ίππος της Άγκυρας. Γεωπολιτικά ομιλώντας, πιο πιθανές θεωρώ τέτοιες συνεργασίες με το Ισραήλ, με το οποίο τα επόμενα χρόνια θα βρεθούμε στο ίδιο μετερίζι απέναντι στην Τουρκική επιθετικότητα.

  Όλα αυτά όμως προϋποθέτουν κυβερνήσεις που να αγαπούν αυτή τη χώρα και που δεν ξεπουλούν τα δίκαιά της.

  ΙΩΑΝΝΗΣ

  Σχόλιο από ΙΩΑΝΝΗΣ | Νοέμβριος 4, 2010 | Απάντηση


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: