Geopolitics & Daily News

Γεωστρατηγική, Άμυνα, Διπλωματία, Εξωτερική πολιτική, Διεθνή σκηνή, Πολιτική & Οικονομία

Θα προκηρύξει εκλογές την Κυριακή;

Της ΝΙΚΗΣ ΖΟΡΜΠΑ

Απίστευτo σενάριο διακινούν κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ και αναμεταδίδουν επίσης κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. σύμφωνα με το οποίο ο πρωθυπουργός το βράδυ της Κυριακής είναι αποφασισμένος να προκηρύξει εθνικές εκλογές σε περίπτωση που εκτιμήσει ότι το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών δεν τον ευνοεί.

Επ’ αυτού, κακές μεν αλλά πεπειραμένες κοινοβουλευτικές «γλώσσες» εκτιμούσαν χθες μιλώντας στον «Α.Τ.» ότι «ο Γιώργος Παπανδρέου έχει αποφασίσει ήδη να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος της κάλπης».

Σύμφωνα πάντως με το Σύνταγμα και με δεδομένο ότι η Βουλή έκλεισε χθες και για ένα δεκαπενθήμερο, έως ότου διεξαχθούν και οι δύο γύροι των αυτοδιοικητικών εκλογών, οι εθνικές εκλογές μπορούν να πραγματοποιηθούν μέσα σε διάστημα από 23 έως 45 ημέρες από την προκήρυξή τους. Οι διακινούντες το σενάριο εκτιμούν ότι ο Γιώργος Παπανδρέου θα μεταθέσει τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών προκηρύσσοντας το βράδυ της Κυριακής διπλές εκλογές, και ορίζοντας μάλιστα ως μέρα διεξαγωγής τους την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου.

Επικουρικές του σεναρίου και οι απαντήσεις που έδωσε χθες στην αίθουσα ενημέρωσης, ερωτώμενος σχετικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ο οποίος απάντησε: «Κρίση έχουμε όλοι μας και μπορούμε να αντιληφθούμε τα μηνύματα που θα στείλει ο ελληνικός λαός την Κυριακή των εκλογών. Και επειδή αυτές οι εκλογές δεν είναι σε ένα τυχαίο χρόνο, ούτε είναι τυχαίες εκλογές, τα μηνύματα αυτά και τα συμπεράσματα θα είναι κρίσιμα, έτσι ώστε να επαναπροσδιορίσουμε και τη στάση μας απέναντι σε αυτό το διακύβευμα που έθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός». Επανερχόμενος δε στο ίδιο θέμα μετά από διευκρινιστική ερώτηση που δέχθηκε, ο κ. Πεταλωτής δήλωσε ακόμη πιο ξεκάθαρα: «Είναι σαφές ότι συμπεράσματα μπορούν να βγουν άμεσα και αυτό θα γίνει το βράδυ της Κυριακής».

Στη Ρηγίλλης, θεωρούν μεν ακραίο το σενάριο της δίδυμης κάλπης αλλά η εντολή προς τον κομματικό μηχανισμό είναι «έσο έτοιμος για παν ενδεχόμενο». Γεγονός άλλωστε που εκφράστηκε και από τον πρόεδρο της Ν.Δ. στην προχθεσινή τηλεοπτική του συνέντευξη, στην οποία εκτίμησε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου «ακόμη και να θέλει θα δυσκολευτεί να πάει σε εκλογές τον Δεκέμβρη» εξαιτίας της κατάθεσης του προϋπολογισμού, της αξιολόγησης από την Ε.Ε. και της εκταμίευσης της τρίτης δόσης του δανείου. Πάρα ταύτα, διαμήνυσε εντός κι εκτός κόμματος ότι «εν πάση περιπτώσει εγώ να πω ότι αυτός κάνει δεν κάνει εκλογές, εδώ εμείς είμαστε, δική του είναι η ευθύνη όμως».

Πεπεισμένος ότι οι πρόωρες εκλογές είναι πλέον ειλημμένη πρωθυπουργική απόφαση εμφανίζεται και ο τομεάρχης Περιβάλλοντος Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος δήλωσε μιλώντας στη ΝΕΤ: «Πολύ φοβάμαι ότι το τζίνι των πρόωρων εκλογών έχει βγει πια από το μπουκάλι».

ΜΟΙΡΑΣΕ ΑΠΛΟΧΕΡΑ «ΘΑ» ΚΑΙ ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ.

Ύστατη προσπάθεια να βοηθήσει τον υποψήφιο περιφερειάρχη του, Βαγγέλη Αργύρη, στην Ήπειρο, κατέβαλε χθες από τα Ιωάννινα ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου. Υπό το άγχος των δημοσκοπήσεων που δείχνουν τον «πράσινο» υποψήφιο να υπολείπεται όλο και περισσότερο έναντι του «γαλάζιου», ο κ. Παπανδρέου μοίρασε απλόχερα «θα» στο ακροατήριό του και έσπευσε να υπεραμυνθεί της πολιτικής της κυβέρνησής του, επαναφέροντας με έμφαση και δραματικό τρόπο το δίλημμα «ΠΑΣΟΚ ή εθνικές εκλογές» εν όψει της αναμέτρησης για την αυτοδιοίκηση. Προκειμένου να συσπειρώσει το κομματικό του ακροατήριο εξαπέλυσε δε διμέτωπη επίθεση προς την Αριστερά και, κυρίως, τη Νέα Δημοκρατία και προσωπικά τον Αντώνη Σαμαρά.

Ειδικότερα, για τις πρόωρες εθνικές εκλογές, αν και ισχυρίστηκε πως ο ίδιος δεν έχει τέτοια πρόθεση, άφησε να διαφανούν οι πραγματικές προθέσεις του λέγοντας «δεν πρόκειται να αφήσω αναπάντητη καμία προσπάθεια υπονόμευσης της σημερινής μας προσπάθειας, όπως την επιχειρούν κάποιοι. Στα αδιέξοδα απαντάει ξεκάθαρα ο λαός. Στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα».

Αναφερόμενος στη Νέα Δημοκρατία, την οποία πάντως δεν κατονόμασε, μίλησε για «εγκληματικές πολιτικές του πρόσφατου παρελθόντος, που παρ’ ολίγο να βουλιάξουν ολόκληρη τη χώρα».

Άφησε, ακόμη, ευδιάκριτες αιχμές κατά του κ. Σαμαρά λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «η έξοδος από την επιτήρηση δεν θα γίνει με μαγικές λύσεις. Ούτε με παλικαρισμούς που ξεχνάμε όταν βγαίνουμε έξω από τη χώρα» και προσθέτοντας πως «η νέα ηγεσία ταυτίστηκε απόλυτα με την ηγεσία του Κώστα Καραμανλή και τις πρακτικές του και δεν πείθουν τα μισόλογα περί αλλαγής». Τέλος, προανήγγειλε ότι το έλλειμμα που θα παρουσιαστεί μετά τις εκλογές θα φτάσει στο 15% και παραπάνω, κατηγορώντας τη Νέα Δημοκρατία ότι έλεγε στις Βρυξέλλες πως ήταν μόνο 6%.

«ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΔΟ ΤΩΝ SPREADS Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ».

Σε δύσκολη θέση έχει περιέλθει η κυβέρνηση καθώς όλα δείχνουν ότι εγκλωβίζεται όλο και περισσότερο στο δίλημμα περί πρόωρων εκλογών, που έθεσε στους πολίτες ο πρωθυπουργός εν όψει της αυτοδιοικητικής αναμέτρησης της προσεχούς Κυριακής.

Πέραν των εσωκομματικών αντιδράσεων που το θέμα αυτό προκαλεί στο κυβερνών κόμμα, επιπρόσθετα έχει επιφέρει νέο καίριο πλήγμα στην εικόνα της χώρας και της ελληνικής οικονομίας στο εξωτερικό, σε βαθμό τέτοιο που ο Γ. Παπανδρέου να δέχεται σκληρές επικρίσεις ξένων Μέσων Ενημέρωσης για τους χειρισμούς του.

Σε δημοσίευμά του χθες το Reuters χαρακτήρισε «ριψοκίνδυνο» παιχνίδι την απειλή προκήρυξης πρόωρων εκλογών του Γιώργου Παπανδρέου και επεσήμανε πως «η εκλογολογία έχει ήδη προκαλέσει διεύρυνση των spread και πτώση των τραπεζικών μετοχών, καθώς οι αναλυτές φοβούνται την πολιτική αστάθεια». Ουσιαστικά το δημοσίευμα αποδίδει αποκλειστικά στα εκβιαστικά διλήμματα του Γ. Παπανδρέου όχι μόνο την κλιμάκωση των spreads, αλλά και την πολιτική αποσταθεροποίηση που με ευθύνη του πρωθυπουργού καλλιεργείται. Όπως εξάλλου υποστηρίζει το ξένο ειδησεογραφικό πρακτορείο «στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το ΠΑΣΟΚ θα χάσει την άνετη πλειοψηφία που σήμερα διαθέτει και σε συνδυασμό με την πτώση και των άλλων μεγάλων κομμάτων το πιθανότερο αποτέλεσμα θα ήταν μια κυβέρνηση συνασπισμού ή οριακής πλειοψηφίας», για να επισημάνει πως «και τα δύο σενάρια θα υπονόμευαν την αποφασιστικότητα για τις μεταρρυθμίσεις».

Ωστόσο, παρά τον κώδωνα του κινδύνου που κρούουν στην κυβέρνηση πολλές πλευρές, εντός κι εκτός των συνόρων της χώρας, ο κ. Παπανδρέου και οι επιτελείς του δεν παρεκκλίνουν στο ελάχιστο από το δίλημμα που έθεσαν σε σχέση με το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής. Μάλιστα, χθες ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Ραγκούσης έσπευσε να καταστήσει σαφές πως θα «μετρήσει» το ΠΑΣΟΚ το προσεχές εκλογικό αποτέλεσμα. Όπως είπε, «η κυβέρνηση θα εκτιμήσει τη διαφορά μεταξύ του ποσοστού που θα πάρουν οι υποψήφιοι που προτάθηκαν από το ΠΑΣΟΚ και του ποσοστού που θα πάρουν οι υποψήφιοι που προτάθηκαν από τη Ν.Δ.» στον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών «και θα συναθροιστούν όλα αυτά από τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση για να δούμε αν θα υπάρχει δυνατότητα στον κ. Σαμαρά να πει το «κύριοι δεν μπορείτε άλλο πια να κυβερνάτε»»!

Χαρακτηριστικό του ότι η στρατηγική αυτή διχάζει το ΠΑΣΟΚ είναι, πάντως, το γεγονός ότι την υποστηρίζουν στα τηλεοπτικά «παράθυρα» -και όχι μόνο- κυρίως τα επιτελικά στελέχη του κ. Παπανδρέου, σε αντίθεση με τους περισσότερους εκ των κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών που κρατούν αποστάσεις.

«ΠΡΑΣΙΝΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ» ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΟΜΟΛΟΓΑ.

Θεωρίες για αγρίους εφευρίσκει το ΠΑΣΟΚ στην απέλπιδα προσπάθειά του να αποδείξει ότι υπήρξε κεντρικός σχεδιασμός από την προηγούμενη κυβέρνηση στην υπόθεση των δομημένων ομολόγων.

Βλέποντας ότι η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής ολοκλήρωσε τον κύκλο των προ εξέταση μαρτύρων χωρίς να προκύπτουν «ευρήματα» ενοχής για πολιτικά πρόσωπα, το ΠΑΣΟΚ επιχείρησε χθες να δημιουργήσει εντυπώσεις με αφορμή την κατάθεση των δύο τελευταίων μαρτύρων – του πρώην υπουργού Οικονομικών την περίοδο 1990-1992 Ιωάννη Παλαιοκρασσά, αλλά και του πρώην προέδρου του ΤΣΕΥΠ Δημήτρη Μυρογιάννη.

Σύμφωνα λοιπόν με την καλπάζουσα πολιτική φαντασία του ΠΑΣΟΚ, πίσω από τη συνάντηση που είχε ο κ. Παλαιοκρασσάς τον Απρίλιο του 2006 με τον μετέπειτα πρόεδρο του ΤΕΑΥΦΕ Παναγιώτη Δεμέστιχα και τον Γιώργο Αποστολίδη της «Ακρόπολις – Χρηματιστηριακή», για την ίδρυση της τράπεζας Synergy Bank, υποκρύπτεται «σατανική τύχη ή κεντρικός σχεδιασμός»…

Σε ό,τι αφορά την κατάθεση του κ. Μυρογιάννη, το ΠΑΣΟΚ επιχείρησε να παρουσιάσει ως παρέμβαση τη νουθεσία του τότε υπουργού Απασχόλησης Σάββα Τσιτουρίδη προς τους διοικητές των Ταμείων να μην αφήνουν τα αποθεματικά τους να «κάθονται»…

ΠΗΓΗ

Advertisements

Νοέμβριος 3, 2010 - Posted by | ΕΛΛΑΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: