Geopolitics & Daily News

Γεωστρατηγική, Άμυνα, Διπλωματία, Εξωτερική πολιτική, Διεθνή σκηνή, Πολιτική & Οικονομία

Συνταγματική Μοναρχία ως εργαλείο για την πορεία προς την ανάκαμψη της Σερβίας!

Έχει η Σερβία έναν «άσο στο μανίκι της»; Η Σερβία ενδέχεται να χρειαστεί να χρησιμοποιήσει ακόμη ένα εργαλείο που έχει, ώστε να ανακάμψει από την οικονομική κρίση και να γίνει  νωρίτερα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης – την Συνταγματική Μοναρχία.

Σίγουρα η αποκατάσταση της συνταγματικής μοναρχίας, μετά από σχεδόν 70 χρόνια, θα προσελκύσει την προσοχή των μέσων ενημέρωσης και χωρίς αμφιβολία θα διαγράψει την εικόνα της Σερβίας του πολέμου και θα την αντικαταστήσει  με μια πιο κομψή εικόνα.

Και τι γίνεται με την Ευρωπαϊκή Ένωση; Ας μην ξεχνάμε ότι σχεδόν οι μισές από τις χώρες που αρχικά συμμετείχαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν συνταγματικές μοναρχίες. Το ένα τέταρτο από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι συνταγματικές μοναρχίες σήμερα, δηλαδή το Βέλγιο, η Δανία, το Λουξεμβούργο, οι Κάτω Χώρες, η Ισπανία, η Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οδηγούν σε καλύτερο βιοτικό επίπεδο οι συνταγματικές μοναρχίες;

Είναι γεγονός ότι, 5 από τις 10 πλουσιότερες χώρες της Ευρώπης είναι συνταγματικές μοναρχίες. Σύμφωνα με τα δεδομένα, το Λουξεμβούργο είναι η πλουσιότερη χώρα της Ευρώπης. Κατέχει το υψηλότερο ΑΕΠ -81.730 δολάρια κατά κεφαλήν-, μετρούμενο σε ισοτιμία αγοραστικής δύναμης ακολουθούμενο από τη Νορβηγία. Οι Νορβηγοί έχουν το δεύτερο υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ευρώπη με 55.198 δολάρια.

Οι Κάτω Χώρες, 16η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, κατατάσσεται 10η στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ!  Το  ΑΕΠ (ισοτιμία αγοραστικής δύναμης) των Κάτω Χωρών είναι 40.433 δολάρια.

Η Δανία είναι από τις οκτώ πλουσιότερες χώρες στην Ευρώπη με το ΑΕΠ στα 38.207 δολάρια ανά κάτοικο και η Σουηδία είναι η ένατη πιο πλούσια χώρα της Ευρώπης με ΑΕΠ  37.525 δολάρια κατά κεφαλήν (ισοτιμία αγοραστικής δύναμης).

Το περιοδικό Forbes αξιολόγησε τις καλύτερες χώρες για να ζήσει κάποιος το 2008 και ο κατάλογος δείχνει και πάλι τη συνταγματική μοναρχία της Νορβηγίας, η οποία κατετάγη πρώτη, με σκορ 82%, ενώ η Σουηδία δεν ήταν πολύ πίσω στην κατάταξη με σκορ 81,4%. Άλλες χώρες με συνταγματική μοναρχία στις top 10 περιλαμβάνουν τη Νέα Ζηλανδία (79%), την Δανία (75%) και τις Κάτω Χώρες (74%).

Γιατί Συνταγματική Μοναρχία; Γιατί στροφή στις Παραδόσεις;  Υπάρχει πλεονέκτημα στο ότι η κεφαλή της χώρας δεν έχει πολιτικές διασυνδέσεις ; Είναι παρών ο συνταγματικός μονάρχης για να προσφέρει την ενότητα, τη συνέχεια και την ειρήνη; Βοηθά η μοναρχία στην μείωση της διαφθοράς;

Ο Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς του 2010 δείχνει ότι σχεδόν τα τρία τέταρτα των 178 χωρών στον κατάλογο, έχουν βαθμολογία κάτω από το πέντε, σε μια κλίμακα από 10 (ιδιαίτερα καθαρές) έως 0 (υψηλή διαφθορά). Οι 12 από τις 20 χώρες που είχαν βαθμολογία άνω του 7,5 είναι μοναρχίες και περιλαμβάνουν τη Δανία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Σουηδία, τον Καναδά, τις Κάτω Χώρες, τα Μπαρμπάντος, την Αυστραλία, τη Νορβηγία, το Λουξεμβούργο, την Ιαπωνία, το Κατάρ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Η Σερβία κατετάγη 78η με βαθμολογία 3,5. Αυτές οι μοναρχίες στην Ευρώπη είναι συνταγματικές μοναρχίες και παρέχουν την ενότητα, τη συνέχεια και την ειρήνη όχι πολιτικές παρεμβάσεις.

Θα επηρεάσει η Σερβία την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχοντας Συνταγματική Μοναρχία; Σίγουρα δεν θα μπορούσε να την βλάψει .Μήπως σημαίνει κάτι, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση εδρεύει σε μια χώρα που έχει Συνταγματική Μοναρχία; Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η εικόνα της μοναρχίας δημιουργεί χρήμα. Τουρίστες συρρέουν στις χώρες που συνδέονται με τη βρετανική βασιλική οικογένεια και έρευνα του VisitBritain αποκαλύπτει ότι παράγουν περίπου 500 εκατομμύρια λίρες το χρόνο εισόδημα.

Σε έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, το 2009, για την ανάπτυξη, η  κατάταξη 187 χωρών δείχνει ότι 6 από τις δέκα κορυφαίες χώρες, είναι μοναρχίες. Οι Νορβηγία, Αυστραλία, Καναδάς, Ολλανδία, Σουηδία, Ιαπωνία.

Στην πραγματικότητα, αν δει κανείς την ετήσια έκθεση για την ποιότητα ζωής σε διάφορες χώρες, θα παρατηρήσει ότι περισσότερες από τις μισές από τις χώρες ανάμεσα στις πρώτες 10, είναι μοναρχίες (Ηνωμένο Βασίλειο, Σουηδία, Νορβηγία, Ολλανδία, Δανία, Ισπανία, Βέλγιο, κλπ.). είτε το πιστεύετε είτε όχι, η ζωή είναι πράγματι καλύτερη κάτω από συνταγματικές μοναρχίες. 

«Ένα σύμβολο είναι μια υλοποίηση. Κάθε ανθρώπινο ον, ακόμη και από τα σύγχρονα διεφθαρμένα, χρειάζεται κάτι απτό, κάτι να δείξει και να πει στον εαυτό του και τους άλλους: «Αυτό είναι ό, τι πιστεύω,» ή «αυτό είναι αυτό που είμαι.»

Λοιπόν που είναι τα αρνητικά σημεία; Θα αποκτήσει η Σερβία περισσότερες φιλανθρωπικές εισφορές, περισσότερες δυνατότητες να εισέλθει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μια κομψή εικόνα, ευγενικούς οικοδεσπότες, επιχειρηματίες από όλο τον κόσμο που κοσμούν τα σκαλοπάτια των ανακτόρων, και την προώθηση της Σερβίας, σε όλο τον κόσμο; Πολλοί Σέρβοι υποστηρίζουν αυτήν την σκέψη, και άλλοι σκέπτονται όλα τα οφέλη που φέρνει. «Θα φέρει μόνο το καλό, και δεν βλέπω ότι θα υπάρξει κάποια επιβάρυνση για τη χώρα.» Δήλωσε η Jelena Tasic φοιτήτρια στο Βελιγράδι.

Αλλά θα συνεχίσει ο Πρίγκιπας Αλέξανδρος να δεσμεύεται να αφιερώνει τη ζωή του στη Σερβία, γεγονός που συνδέεται με ατελείωτες ώρες εργασίας;

Η απάντηση είναι ναι!

Ακόμη και με όλο αυτό το βάρος, ευχαρίστως θα πάρει το θρόνο. Μια τυπική ημέρα για το διάδοχο Πρίγκιπα Αλέξανδρο και την Πριγκίπισσα  Αικατερίνη είναι γεμάτη από τις φιλανθρωπικές δραστηριότητες μέχρι την προσέλκυση επενδυτών αλλά και τις διεθνείς δημόσιες σχέσεις για τη Σερβία.

Ο διάδοχος του θρόνου Πρίγκιπας Αλέξανδρος φέρνει επενδυτές στην χώρα, εκπαιδευτικές υποτροφίες και σημαντικά Πρόσωπα (VIP) από όλο τον κόσμο,  κάθε μήνα.

Η Πριγκίπισσα Αικατερίνη έχει σώσει αμέτρητες ζωές, και έχει προσφέρει εκατομμύρια σε βοήθεια και υποστήριξη.

Το ζευγάρι ταξιδεύει συνεχώς σε όλο τον κόσμο συναντώντας αρχηγούς κρατών, και κορυφαίους ανθρώπους των επιχειρήσεων και των ΜΜΕ, στην προσπάθειά τους να βοηθήσουν τη Σερβία και τον σερβικό λαό.

Όλα αυτά μεταφράζονται σε δεκάδες εκατομμύρια ανά έτος για τη στήριξη της Σερβίας. Υπάρχει ακόμη και σύλλογος με το όνομα « Μοναρχία για την Σερβία» ο οποίος ιδρύθηκε πρόσφατα στη χώρα, με δεκάδες χιλιάδες μέλη.

Η ουσία είναι ότι το «Βασίλειο της Σερβίας» φαίνεται να έχει καλή επιχειρηματική λογική.

balkans.com

Advertisements

Οκτώβριος 30, 2010 - Posted by | ΒΑΛΚΑΝΙΑ, ΔΙΕΘΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: