Geopolitics & Daily News

Γεωστρατηγική, Άμυνα, Διπλωματία, Εξωτερική πολιτική, Διεθνή σκηνή, Πολιτική & Οικονομία

Οι δηλώσεις του Δημήτρη Δρούτσα στο REUTERS σχετικά με την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα.

REUTERS

Greek PM to discuss overflights with Turkish PM: minister – Read the article in english language

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου, τη Παρασκευή (σήμερα) που θα συναντήσει το τούρκο ομόλογο του, θα θέσει ζήτημα όσον αφορά τις υπερπτήσεις των τουρκικών μαχητικών στο Αιγαίο.

Οι δύο σύμμαχοι του ΝΑΤΟ ήρθαν στα πρόθυρα πολεμικής σύρραξης το 1996 με αιτία μια βραχονησίδα. Αργότερα οι σχέσεις εξομαλύνθηκαν και τη τελευταία δεκαετία έχουν βελτιωθεί.

Ωστόσο βήματα ουσίας σχετικά με τις μακροχρόνιες εδαφικές διαφορές και τις εικονικές αερομαχίες, έχουν γίνει ελάχιστα.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ Δημήτρης Δρούτσας δήλωσε στο REUTERSl πριν την επίσκεψη Ερντογάν: “Σε καθημερινή βάση έχουμε και μια παραβίαση του Ελληνικού εναέριου χώρου, και αυτό δεν αλλάζει”.

“Έχουμε επίσης πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού που μπαίνουν στα δικά μας χωρικά ύδατα και αυτό προκαλεί την Ελληνική κοινή γνώμη”.

“Σίγουρα ο Έλληνας πρωθυπουργός θα αναφερθεί για ακόμη μία φορά σε αυτές τις δραστηριότητες” συμπλήρωσε ο Κος Δρούτσας.

Το Μάιο, ο Ερντογάν έκανε τη πρώτη επίσημη επίσκεψη του στην Ελλάδα μετά το 2004, και οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν πως θα προσπαθήσουν να μειώσουν τις μεταξύ τους εντάσεις, και υπέγραψαν 21 συμφωνίες που αφορούν το τουρισμό, την ενέργεια και το περιβάλλον.

“Προσπαθούμε να συνεργαστούμε και να βρούμε όλο και περισσότερους κοινούς τομείς ενδιαφέροντος, γιατί έτσι πιστεύουμε πως θα οικοδομήσουμε τις απαραίτητες προϋποθέσεις εμπιστοσύνης ώστε να αντιμετωπίσουμε από κοινού τα δύσκολα για εμάς ζητήματα”.

συνέχισε ο κος Δρούτσας.

“Ωστόσο ας μην έχουμε ψευδαισθήσεις, τα προβλήματα και η ενοχλητική δραστηριότητα της Τουρκίας, συνεχίζει να υφίσταται σε περίπου καθημερινή βάση”.

Ο Ερντογάν φτάνει στην Αθήνα ώστε να συμμετάσχει σε συνέδριο με θέμα τις κλιματικές αλλαγές.

Η Αθήνα θέτει την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε υπό προϋποθέσεις, και έχει κάνει σαφή ότι η βελτίωση των διμερών σχέσεων στο θέμα του Αιγαίου και της Κύπρου, αποτελούς τις κυρίως προϋποθέσεις.

Η Τουρκία δήλωσε χθες, ότι ξεκινά έρευνες για εξόρυξη πετρελαίου στα ανοιχτά (βόρεια) της διαιρεμένης (κατεχόμενης) Κύπρου, κάτι που αυτόματα δυσχεραίνει τις συνομιλίες Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Ο κος Δρούτας απόφυγε να σχολιάσει τη συγκεκριμένη ανακοίνωση, ωστόσο δήλωσε: “Η βασική θέση μας για τα ζητήματα αυτά είναι πως αναμένουμε από όλους να τηρούν τους διεθνής κανόνες, το διεθνές δίκαιο, ειδικότερα στη περίπτωση που αφορά το δίκαιο της θάλασσας και τα κυριαρχικά δικαιώματα της κάθε χώρας”.

Πέρα από τις σχέσεις της (της Ελλάδος) με τη Τουρκία – των οποίων οι σχέσεις (της Τουρκίας) είναι ήδη τεταμένες με το Ισραήλ, από την επιχείρηση σε πλοίο τους το Μάιο που είχε προορισμό τη Γάζα – η Ελλάδα έχει προσπαθήσει τους τελευταίους μήνες να διαδραματίσει ρόλο στη Μέση Ανατολή.

“Επιθυμούμε να προσφέρουμε καλές υπηρεσίες …θεωρούμε τους εαυτούς μας, τμήμα της ευρύτερης περιοχής, και δεδομένου ότι είμαστε και μέλη της Ε.Ε αυτό μας κάνει να έχουμε ισχυρούς δεσμούς με τη περιοχή της Μέσης Ανατολής”,

ολοκλήρωσε ο κος Δρούτσας.

Geopolitics & Daily News

Advertisements

Οκτώβριος 22, 2010 - Posted by | ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ, ΕΛΛΑΣ, Εξ. πολιτική & Διπλωματία, ΤΟΥΡΚΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: