Geopolitics & Daily News

Γεωστρατηγική, Άμυνα, Διπλωματία, Εξωτερική πολιτική, Διεθνή σκηνή, Πολιτική & Οικονομία

Χρειάζονται τα Σκόπια τη πλατεία «Skenderbeg»; – Η νέα πλατεία διχάζει σκοπιανούς και αλβανούς.

SETimes.com – By Klaudija Lutovska

Does Skopje need a «Skenderbeg Square»? – Read the article in english language

Ο Ιζέτ Μεντζίτι, δήμαρχος της περιοχής Chair στα Σκόπια, έχει ένα φιλόδοξο σχέδιο για τον δήμο του που στη πλειοψηφία του κατοικείται από Αλβανούς. Πιο συγκεκριμένα, επιθυμεί να κατασκευάσει μια νέα μεγάλη πλατεία, προς τιμήν και γύρω από το άγαλμα, του αλβανού ήρωα τους, κατά τη διάρκεια του 15ου αιώνα, Skenderbeg.

Η νέα πλατεία υπολογίζεται σε 29.000 τετραγωνικά μέτρα, και θα είναι μεγαλύτερη και από την πλατεία «Μακεδονίας», που βρίσκεται απέναντι από τον ποταμό Vardar, που κόβει την πόλη σε δύο μέρη. Η κατασκευή της νέας πλατείας σύμφωνα με πληροφορίες θα ανέλθει σε 50 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο επειδή βρίσκεται με βάση τη νομοθεσία σε μια διατηρητέα περιοχή, το παλιό παζάρι των Σκοπίων, για τη κατασκευή αυτής απαιτείται κρατική άδεια. Τουλάχιστον αυτό ανέφερε η Υπουργός Πολιτισμού των Σκοπίων Elizabeta Kancevska-Milevska.

Αλβανοί διανοούμενοι έχουν διχαστεί στο αν τελικά πρέπει ή όχι να κατασκευαστεί η εν λόγω πλατεία, κυρίως λόγω του κόστους της. Πέρα αυτού πολλοί υποστηρίζουν πως η κατασκευή αυτή εξυπηρετεί πολιτικά συμφέροντα.

Άλλοι υποστηρίζουν ότι η νέα πλατεία θα απεικονίζει την πολυεθνική και πολυπολιτισμική πραγματικότητα που υπάρχει στα Σκόπια – κάτι που ωστόσο δεν στέφθηκε με επιτυχία σ το κυβερνητικό πρόγραμμα «Σκόπια 2014», όσον αφορά την ανακαίνιση στη Πλατεία «Μακεδονία».

«Είναι απαραίτητη η πλατεία σε μια εποχή όπου οι πολίτες έχουν πιο σημαντικές ανάγκες;» διερωτάται ο δημοσιογράφος Nazim Rashidi, εκφράζοντας τις αντιδράσεις πολλών.

Ο Dzabir Dervala της ΜΚΟ «Civil» χαρακτηρίζει τα σχέδια «μεγαλομανή» και «αντίθετα με το αίσθημα των πολιτών της απέναντης πλευράς της γέφυρας». Αμφότερα, αναφέρει, είναι αντιπαραγωγικά.

«Από πολιτική σκοπιά», ανέφερε ο Dervala, «η πλατεία αποτελεί απεικόνιση του τι συμβαίνει στη χώρα και επιβάλλεται αλαζονικά από τα κυβερνητικά στοιχεία στους πολίτες».

Οι πολιτικοί, αναφέρει, είναι καλύτερο να προτείνουν έργα υποδομών που «καταπιάνονται με τη φτώχια και επιλύουν προβλήματα που αφορούν στην ασφάλεια».

Τα μνημειώδη έργα μπορούν να είναι θετικά υπό φυσιολογικές συνθήκες, γράφει ο αναλυτής Alber Musliu, αλλά όχι σε εποχές οικονομικής κρίσης. Η βιασύνη και οι προτάσεις ανταγωνιστικών πλατειών είναι σαν την «πρόκληση βεντέτας», αναφέρει.

Ωστόσο, ο κοινωνιολόγος Hasan Jashari, πιστεύει ότι η νέα πλατεία θα βοηθήσει στην άμβλυνση των διεθνικών εντάσεων, αν και με μεγάλο τίμημα.

«Αποτελεί μια συμβιβαστική λύση έτσι ώστε να επιτευχθεί η απαιτούμενη εσωτερική ειρήνη. Ωστόσο, δεν αποτελεί προϊόν των πραγματικών αναγκών του πληθυσμού, έχοντας κατά νου τα ουσιαστικά προβλήματα των πολιτών αναφορικά με το φαγητό, την περίθαλψη, την παιδεία και τη στέγαση», ανέφερε ο Jashari.

Ο αναλυτής Artan Sadiku διαφωνεί.

«Η πρόταση για τη κατασκευή πλατείας γύρω από το άγαλμα του Skenderbeg αποτελεί προϊόν εκμετάλλευσης από το κόμμα DUI, ώστε να ικανοποιήσει τους κομματικούς στόχους του, καθώς επίσης να προκαλέσει εθνικές εντάσεις στην πΓΔΜ», ανέφερε ο Sadiku.

Ονομάζοντας το έργο αυτό «Skenderbeg», το DUI προσπαθεί να αφυπνίσει τους Αλβανούς ιστορικά στην αναμέτρησή τους με το VMRO του Γκρουέφσκι. «Για να παραμείνουν στην εξουσία, γενικά τα κόμματα χρησιμοποιούν τέτοιες μεθόδους δημιουργώντας εθνικιστικά φετίχ μέσω των οποίων δαπανείται κρατικός προϋπολογισμός για την κατασκευή τους», ανέφερε.

Άλλοι, όπως η Ένωση Αλβανών Διανοούμενων Avzi Mustafa και ο δημοσιογράφος Daut Dauti, δηλώνουν ενθουσιασμένοι. Υποστηρίζουν ότι το έργο είναι εξαιρετικό και συνδυάζει το μοντέρνο με την παράδοση.

Θα επιτρέπει επίσης τη πιο εύκολη πρόσβαση αλλά και ελεύθερη μετακίνηση μεταξύ των δύο τμημάτων των Σκοπίων που χωρίζονται από το ποταμό Vardar, αναφέρουν. Στο κάτω-κάτω, «ο χώρος αυτός ανήκει σε όλους μας», κλείνει ο Dauti.

Geopolitics & Daily News

Advertisements

Οκτώβριος 20, 2010 - Posted by | ΑΛΒΑΝΙΑ, ΔΙΕΘΝΗ, ΣΚΟΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: