Geopolitics & Daily News

Γεωστρατηγική, Άμυνα, Διπλωματία, Εξωτερική πολιτική, Διεθνή σκηνή, Πολιτική & Οικονομία

Παράδεισος φτηνής εργασίας – Οι ξένοι επιχειρηματίες θα βρουν στην Ελλάδα χαμηλόμισθο εργατικό δυναμικό –

Απεργία οικοδόμων τη δεκαετία του ’60

Νίκος Κατζούρης

Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στις ΗΠΑ, ο Γιώργος Παπανδρέου μίλησε στο Economic Club της Νέας Υόρκης, με σκοπό την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Πριν καταλήξει, λέγοντας πως θεωρεί τις επενδύσεις στη χώρα μας στρατηγικό στόχο κάθε επιχειρηματία με «μακρόπνοο όραμα» και ανάμεσα στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πραμάτειας για πούλημα (τουρισμός, πολιτισμός, μεταφορές, ενέργεια, μείωση της φορολογίας των νέων επενδυτών κ.λπ.), δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο ακόλουθο:

Ανέτρεξα στα επίσημα στοιχεία του ΟΟΣΑ, για να δω ποιος εργάζεται περισσότερες ώρες μεταξύ των χωρών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, και διαπίστωσα ότι οι Έλληνες είναι ο λαός που εργάζεται περισσότερο από όλους.

Σε αντιδιαστολή με τους ισχυρισμούς περί σπατάλης, οι μισθοί στην Ελλάδα είναι στην πραγματικότητα 60% χαμηλότεροι σε σύγκριση με τους μισθούς σε Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Βέλγιο, Κάτω Χώρες και Ιρλανδία.

Το μήνυμα ελήφθη. Οι επιχειρηματίες με «μακρόπνοο όραμα» δεν θα βρουν στην Ελλάδα μόνο λιμάνια, τρένα, ενεργειακούς σταθμούς, δίκτυα επικοινωνιών, πανεπιστήμια, ή και… νησιά σε τιμή ευκαιρίας, αλλά και εργατικό δυναμικό εκπαιδευμένο στο να δουλεύει πολύ και να πληρώνεται λίγο, και με μεγάλη ανάγκη για δουλειά. Σε μια περίοδο που η ανεργία στην Ευρώπη ανέρχεται σε πρωτοφανή ποσοστά, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες συγκλονίζονται από κύμα απεργιών και οι συνέπειες της στυγνής εκμετάλλευσης των μεταναστών από τις χώρες της Ασίας και της Αφρικής αρχίζουν να γίνονται δυσβάσταχτες για τους ντόπιους πληθυσμούς, αυξάνοντας το κοινωνικό και πολιτικό κόστος της φτηνής εργασίας των μεταναστών, ο πρωθυπουργός μας κατάλαβε ότι είμαστε αρκετά φτηνοί για να αντισταθμίσουμε ένα μέρος από τη ζημιά της κρίσης. Η Ελλάδα προσφέρει ιδανικές ευκαιρίες για ξένους επιχειρηματίες. Πρώτα όμως, πρέπει να φτηνύνουμε και άλλο.

Έτσι, μετά την επίθεση στον δημόσιο τομέα (π.χ. ασφαλιστικό), στο στόχαστρο μπαίνει ο ιδιωτικός (δηλαδή το πιο κακοπληρωμένο και σκληρά εργαζόμενο κομμάτι της ευρωζώνης, όπως περηφανεύεται ο Γιώργος Παπανδρέου). Το πάρτι άρχισε τον Ιούλιο με τον νέο εργατικό νόμο που πέρασε η κυβέρνηση, που προβλέπει μεταξύ άλλων μείωση του κόστους των απολύσεων κατά 45-60% και μάλιστα δυνατότητα καταβολής της αποζημίωσης σε δόσεις από τον εργοδότη, μαζί με δραματική αύξηση του επιτρεπόμενου ποσοστού απολύσεων (ομαδικών ή μη) σε όλες τις κλίμακες των επιχειρήσεων. Αστειότερο είναι ότι η αποζημίωση μπορεί να είναι ακόμη μικρότερη σε περίπτωση «έγκαιρης ειδοποίησης» του εργαζομένου. Το τοπίο αγρίεψε περισσότερο τον Αύγουστο με το νέο, επικαιροποιημένο, Μνημόνιο. «Παράκαμψη», όπως κομψά βαφτίστηκε, η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και άνοιγμα του δρόμου για την αντικατάστασή τους από ατομικές, δείχνοντας ξεκάθαρα ότι το νέο δόγμα στα εργασιακά θα είναι το «ο σώζων εαυτόν σωθήτω». Βασικός όρος του νέου Μνημονίου είναι η διασφάλιση του ότι οι συμβάσεις σε επίπεδο επιχειρήσεων υπερισχύουν των κλαδικών, καθώς και η απόσυρση της διάταξης που επεκτείνει την ισχύ των συμβάσεων που υπογράφονται μεταξύ εργοδοτών και συνδικάτων που εκπροσωπούν το 50%, στους υπόλοιπους εργαζόμενους, στους κλάδους δηλαδή που δεν εκπροσωπούνται στην υπογραφή της σύμβασης. Δραματική μείωση της αποζημίωσης υπερωριών, σε ένα εργασιακό τοπίο όπου δεν καταβάλλουν υπερωρίες οι 7 στις 10 επιχειρήσεις. Εκβιαστική (με απειλή απόλυσης) χρήση συμβάσεων μερικής απασχόλησης, ελαστικοποίηση του ωραρίου, ενίσχυση του θεσμού ενοικίασης-μεσιτείας εργαζομένων (τα μεγαθήρια της αγοράς στον κλάδο αυτό –Man Power, Adecco κ.λπ. –κάνουν χρυσές δουλειές).

Κερασάκι στην τούρτα αποτελεί το ευαίσθητο κομμάτι των νεοεισερχόμενων στον χώρο της δουλειάς, των νέων κάτω των 25 ετών. Προς επίρρωση των πρόσφατων δηλώσεων κυβερνητικού στελέχους για σκληρή μάχη για τον περιορισμό της μετανάστευσης των νέων, ο μισθός των κάτω των 25 που δουλεύουν για πρώτη φορά πέφτει στο 84% του κατώτατου βασικού μισθού, όπως αυτό ορίζεται από την εκάστοτε Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. 628 ευρώ μεικτά λοιπόν για νέους κάτω των 25 και 591 μεικτά για κάτω των 21 (80% του βασικού μισθού), ενώ σημαντικό ποσοστό των ασφαλιστικών εισφορών, που δεν θα καλύπτει ο εργοδότης, θα επιχορηγούνται από τον… ΟΑΕΔ. Ανατριχιαστικότερος είναι ο αναβαθμισμένος θεσμός της «μαθητείας». Παιδιά για όλες τις δουλειές, ηλικίας 16-18 ετών, με εργάσιμη εβδομάδα 40 ωρών και αμοιβή στο 70% του κατώτερου μισθού, 14-16 ετών με 30 ώρες δουλειά την εβδομάδα. Τα παραπάνω είναι πια νόμος του ελληνικού κράτους.

Στο μεταξύ, φαίνεται πως δεν χάνουμε το χιούμορ μας. Από την περίφημη αφίσα των αντιφά «ποιος έριξε τα μεροκάματα», όπου ο ένοχος αποκαλύφθηκε στο πρόσωπο του… ελληνικού εθνικισμού (μεγαλοαφεντικά και ντόπιες ελίτ τη γλίτωσαν παρατρίχα από αυτή την ανάλυση-καταπέλτη), μέχρι την κωμικοτραγική, όσο και αναπόφευκτη διάσπαση του ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ και από κει στον τετραγωνισμό του κύκλου που πέτυχε τις προάλλες ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος1, όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο ότι κάποιος μας κάνει πλάκα. Πλάκα στην πλάκα ωστόσο, βρισκόμαστε μπροστά σε κάτι που σε άλλες εποχές θα χαρακτηριζόταν «ταξικός πόλεμος». Ανακήρυξη των νέων ανθρώπων σε φτηνούς και αναλώσιμους εργαζόμενους β΄ διαλογής με κρατική βούλα. Καταδίκη των μεσοστρωμάτων σε φτώχεια και εργασιακή μιζέρια. Αναπτυξιακή πολιτική που με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί τη χώρα στο ξεπούλημά της στο υπερεθνικό κεφάλαιο και τη μετατρέπει σε χώρο διεξαγωγής πειραμάτων του πιο τοξικού νεοφιλελευθερισμού.

Σε μια προσπάθεια να καλύψει μια (μάλλον συνειδητή) γκάφα του σε συνέντευξή του στο Ρόιτερς σχετικά με την αξία της γενικής απεργίας ως όπλο απέναντι στο Μνημόνιο, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ δήλωσε: «Η διαφωνία μου με το Μνημόνιο δεν σημαίνει ότι υποχρεούμαι να συμφωνήσω ότι υπάρχει ορατή, εναλλακτική, κυβερνητική λύση». Έτσι ο κ. Παναγόπουλος έχει το προνόμιο να διαφωνεί συμφωνώντας.

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ: ΑΡΔΗΝ – ΦΥΛΛΟ 67

Advertisements

Οκτώβριος 13, 2010 - Posted by | ΕΛΛΑΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

2 Σχόλια »

 1. Χείμμαρος ο αναγνώστης
  Απέραντο Φρενοκομείο…Σε λίγο θα μας πουν ότι Φταίει η… Φρειδερίκη !

  1)Προεκλογική δέσμευση σημερινού ρωθυπουργού. «Όποια περιουσία δεν δικαιολογείται από το «Πόθεν έσχες» ΘΑ κατάσχεται Αμέσως !». Πότε ΘΑ γίνει αυτό ? Την Δευτέρα παρουσία ? Ά ναι. Από Οδυσσέας που …
  περνά με ασφάλεια τον κάβο, Τώρα έχει αναλάβει καθήκοντα πυροσβέστη.

  2) Το Megalo κανάλι της βαρωνείας, αφού υπέστη διασυρμό, σκέφτηκε να πάρει εκδίκηση και παρουσίασε τον Δράκουλα των Καρπαθίων. Τι είπε λοιπόν ? Ότι στο κόμμα που είναι ο γιός του είναι ‘’λαικιστές’’ !

  3)Ο Βασιλάκης Καίλας, ο σφαγέας των μισθωτών και των συνταξιούχων αφού έκλεψε τις συντάξεις, έχει χαθεί από τα τηλεοπτικά παράθυρα. Όμως η Μάρθα Βούρτση του ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκε σε πρωινό κανάλι και τι είπε για την επίσκεψη – τουρισμό του ΓΑΠ στην Κέρκυρα. ‘’Ο Κόσμος μας έπιανε το χέρι και μας έλεγε κουράγιο, κουράγιο. Συνεχίστε, συνεχίστε ….δεν αντέχουμε άλλο !’’ Μια άλλη υπουργός με δάκρυα στα μάτια, τον σφαγιασμό των πολιτών τον απεκάλεσε «συμμετοχή των Πολιτών στην διάσωση της Χώρας!».
  Πως συμβαδίζουν αυτά, μόνο αυτή ξέρει. Θα μας τρελάνουν στο τέλος να τελειώσει η Ιστορία.

  3)Σήμερα λύθηκε και η απορία των μεγάλων αυξήσεων της ΔΕΗ στα οικιακά τιμολόγια (33,26 % ή 63,43% και ΟΧΙ 13,7 % ). Ο γνωστός εργατοπατέρας της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Ρίζος – Ρίζος, εμφανίστηκε υπέρμαχος των αυξήσεων της ΔΕΗ, δηλώνοντας ότι ‘’σας είχα ειδοποιήσει. Απελευθερώνεται η αγορά ενέργειας και πρέπει να αυξηθούν τα οικιακά τιμολόγια τουλάχιστον κατά 50%…Κανένα κοινωνικό τιμολόγιο !». Δηλαδή η συνολική αύξηση θα είναι τουλάχιστον 120 % ! και το επικροτεί. Δεν μας είπε όμως εάν καταργήθηκαν τα δικά τους προνόμια. Αλήθεια, οι άλλοι εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ, τÎ! �ς ΑΔΕΔΥ, Της ΟΛΜΕ ή της ΟΚΕ !του Πολυζωγόπουλου, του Κολλά, του Πρωτόπαπα και του Κουτρουμάνη (Χασάπη των συνταξιούχων) που είναι ? Οι εργατοπατέρες της Εκάλης, της Κηφισιάς, του Κολωνακίου. Αυτοί, υποτίθεται ότι όλοι αυτοί υπεράσπιζαν
  το λαικό συμφέρον.
  4) ‘’Η Ελληνική Πλευρά θεωρεί ότι είναι αρκετά τα μέτρα. Όμως ότι πει η Τρόικα !» Αυτή λέγεται Εθνική κυριαρχία.
  Ο αγώνας τώρα δικαιώνεται. Υποτιμούν την νοημοσύνη μας, μας απονέμουν τα εύσημα γιατί δεν αντιδράμε, γίναμε παράδειγμα προς μίμηση σε άλλες χώρες (έτσι λέει οι διεθνείς τοκογλύφοι του ΔΝΤ). Ο Πεταλωτής της Βουλής μας πεταλώνει κάθε μέρα. Για όλα φταίει η ΝΔ.
  Αύριο θα πει ότι φταίει η Φρειδερίκη ! Θυμάστε ? Κάποιος το είχε πει αυτό στο παρελθόν.

  Σε όλα αυτά εμείς μένουμε απαθείς, απλοί σχολιαστές, σφάξε με αγά μου να αγιάσω! Είμαστε υπεύθυνοι έναντι των νέων γενεών. Δεν πρέπει να συνοδεύσουμε τα παιδιά μας σε κάποιο σταθμό Τρένων και να τα βάλουμε στο Τρένο Γερμανίας – Θεσσαλονίκης – Αθηνών, όπως πολλοί από εμάς συνοδεύσαμε τους πατεράδες μας στην 10ετία του 1960. Δεν πρέπει τα παιδιά μας και οι νέες γενεές να βρεθούν στον Σταθμό του Μονάχου. Τους διεφθαρμένους πολιτικούς πρέπει να βάλουμε στα τρένα της Γραμμής Θες/νίκης –Σιβηρίας και όχι τα παιδιά μας. Ταπεινώνεται ο Λαός και γιÎ! ± Πρώτη φορά βάζει το κεφάλι κάτω. Γίναμε αλήθεια Ραγιάδες ? Μήπως είναι ώρα για αφύπνιση και αντίδραση?
  Ευχαριστώ για την φιλοξενία.
  ..
  σ.σ. taxalia: Το μεταφέρουμε αυτούσιο χωρίς διορθώσεις

  Σχόλιο από ΜΑΝΩΛΗΣ | Οκτώβριος 13, 2010 | Απάντηση

 2. πρεπει να παρουμε τα θετικα της κρισης

  ειναι μια καλη ευκερια να ξαναπροσγειωθει ο Ελληνας,γιατι ειχαν παρει πολυυυυυυυ αερα τα μυαλα του.
  το »ξερεις ποιος ειμαι εγω» ειχε γινει τ επωνυμο του,ζουσε πλουσια αλλα με δανεικα,νομιζε οτι ανεβηκε επιπεδο,αλλα παρεμενε ενας αρχοντοχοριατης,που μεχρι και ο Μολιερος θα ζηλευε.
  Μετρο κοινωνικης καταξιωσης,το πολυτελες τζιπ,2,3,4000 cc-που δεν ειχε πατησει ποτε λασπη- αλλα ειχε μονιμα τα χιονοπεδιλα στις ραγες,ετσι για μουρη.
  ειναι βεβαια το ιδιο τζιπ που τωρα θα του το παρει η τραπεζα.

  ειναι το σκαφος που απεκτησε και πηγαινοεφερνε απο και προς αθηνα καθε σαββατοκυριακο,ετσω και εαν μεχρι τοτε δεν ειχε μπει ουτε σε κανο.ειναι το ιδιο που τωρα πουλιετε στο ιντερνετ τσαμπα απλα για να το ξεφορτωθει.

  ειναι η πλουσια ζωη και τα μπουζουκια που νομισαν οτι εγιναν καποιοι επειδη ο μετρ τους βρηκε καλο τραπεζι-ξεχνωντας οτι του εδωσαν 100-200 ευρω πριν.

  ειναι τα ταξιδια και τα ακριβα ρουχα και αξεσουαρ,που τα περισοτερα τα χρωσταει ακομα στις πιστωτικες.

  ειναι ευκερια αγαπητε Ελληνα να ξαναπατησεις στην Γη.να ξανακοιταξεις την οικογενεια σου,που ειχες το θρασος να θελεις και γκομενα γιατι νομισες οτι εισαι ωραιος.ειναι ευκερια οι γυναικες να ξαναμαζεψουν το σπιτι,να ξαναφροντισουν τα παιδια,να ξαναφτιαξουν ενα σπιτικο φαι,να παρατησουν τον γκομενο ,γιατι αλλιως τους ειπαν οι φιλες τις υψηλης κοινωνιας δεν θα ηταν προχωρημενες.

  ευκαιρια ειναι Ελληνα,θα πονεσεις,αλλα πρεπει να πληρωσεις.
  οι αρχαιοι λεγανε :αλαζονεια-υβρης-νεμεσις…τωρα εισαι στην Νεμεσις

  Σχόλιο από Ioullianos | Οκτώβριος 15, 2010 | Απάντηση


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: