Geopolitics & Daily News

Γεωστρατηγική, Άμυνα, Διπλωματία, Εξωτερική πολιτική, Διεθνή σκηνή, Πολιτική & Οικονομία

Παπακωνσταντίνου: Επιστροφή στις αγορές το 2011

Επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές εντός του 2011 προέβλεψε ο υπουργός Οικονομικών. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μιλώντας σε Έλληνες και ξένους δημοσιογράφους, σε συνέντευξη Τύπου, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην ετήσια Σύνοδο της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

«Κάναμε ένα δυνατό ξεκίνημα, ανακτούμε την χαμένη αξιοπιστία μας, που θα μας επιτρέψει να βγούμε ξανά στις αγορές, τίποτα, όμως, δεν έχει κερδηθεί ακόμη», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, την κρισιμότητα της κατάστασης και την ανάγκη πιστής εφαρμογής των όσων προβλέπονται στο Μνημόνιο για την επόμενη διετία.

Υπάρχει μια σαφέστατη μεταστροφή της εικόνας για την χώρας μας στις διεθνείς αγορές. Οι ξένοι βλέπουν την μεγάλη πρόοδο που έχει επιτευχθεί το τελευταίο πεντάμηνο με την υλοποίηση των πολιτικών που προβλέπονται στο πρόγραμμα της τριετούς οικονομικής προσαρμογής και περιμένουν τα επόμενα βήματα, επεσήμανε ο Γ. Παπακωνσταντίνου.

Απαντώντας σε ερώτηση για το χρόνο επιστροφής της χώρας στις διεθνείς αγορές ο κ.Παπακωνσταντίνου είπε ότι αυτό θα γίνει κάποια στιγμή μέσα στο 2011 όσον αφορά τις ομολογιακές εκδόσεις, αναφέροντας ότι τα πρώτα αισιόδοξα μηνύματα έρχονται με την πτώση των spreads κατά περίπου 200 μονάδες τις τελευταίες ημέρες.

Μιλώντας για τις μεταρρυθμίσεις που θα ακολουθήσουν ο κ.Παπακωνσταντίνου επεσήμανε ότι θα τηρηθεί οτι ακριβώς προβλέπεται στο Μνημόνιο, όπως δηλαδή άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, αναδιάρθρωση ΔΕΚΟ, πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

«Δεν υπάρχει κρυφή αντζέντα που θα αποκαλυφθεί ως δια μαγείας, μετά τις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως μερικοί αφήνουν να υπονοηθεί, όλα περιγράφονται στο Μνημόνιο», τόνισε ο Γ.Παπακωνσταντίνου.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου επισήμανε, επίσης, ότι αναθεώρηση του ελλείμματος από την Eurostat δεν θα επηρεάσει την υλοποίηση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής.

Όσον αφορά στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, ο Γ.Παπακωνσταντίνου είπε πρέπει να ανασυγκροτηθεί ενόψει της νέας πραγματικότητας που διαμορφώνεται.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε επίσης ότι οι σύμβουλοι παραδίδουν το τελικό τους πόρισμα τους με τις εναλλακτικές προτάσεις για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος μέχρι το τέλος του μήνα κι η κυβέρνηση θα λάβει τις αποφάσεις της.

Στρος Καν: Η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο.

Την ίδια ώρα, ο Γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν τόνισε ότι «εχω επανειλημμένα πει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο και αυτό που έχουν επιτύχει η ελληνική κυβέρνηση και, κυρίως, ο ελληνικός λαός, είναι πραγματικά εκπληκτικό, καθώς ο πληθυσμός αντιλήφθηκε ότι βρισκόταν στο χείλος του γκρεμού, ότι έπρεπε να αντιμετωπίσει την κατάσταση και το κάνει. Είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα για όλα τα κράτη που έχουν προβλήματα, ότι όταν χρειάζεται, ένα έθνος μπορεί να κάνει τις προσπάθειες που απαιτούν οι συνθήκες για να επανέλθει στο σωστό δρόμο».

«Φυσικά, είναι απαραίτητη η ανάπτυξη και το πρόγραμμα εισάγει την Ελλάδα στην πορεία ανάπτυξης, αλλά αυτή θα έρθει στη συνέχεια», τόνισε ο επικεφαλής του ΔΝΤ.

ΠΗΓΗ

Advertisements

Οκτώβριος 10, 2010 - Posted by | ΕΛΛΑΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: