Geopolitics & Daily News

Γεωστρατηγική, Άμυνα, Διπλωματία, Εξωτερική πολιτική, Διεθνή σκηνή, Πολιτική & Οικονομία

Τι έγραψε η τουρκική εφημερίδα «Hurriyet» μετά τη τελευταία επίσκεψη του Ερντογάν στη χώρα μας.

Στις 22 Οκτωβρίου αναμένεται η επίσκεψη του τούρκου πρωθυπουργού Ερντογάν στη χώρα μας. Τα δικά μας ΜΜΕ και γενικότερα ο ηλεκτρονικός όπως και έντυπος τύπος είδε με καχυποψία (το ίδιο και εγώ) την Ελληνική στάση κατά τη πρόσφατη επίσκεψη (μερικούς μήνες πριν) απένταντι σε εκείνη του τούρκου πρωθυπουργού.

Πως όμως είδαν και κυρίως έκριναν την ίδια ώρα οι γείτονες τη στάση του δικού τους πρωθυπουργού; Πόσο σχολίασαν επίσης τις δηλώσεις του δικού μας πρωθυπουργού;

Παλιό αλλά καλό θα ονόμαζα το πιο κάτω άρθρο που ακολουθεί.

Hürriyet: Η Ελλάδα προετοιμάζεται για ένταση.

tvxs.gr

Σε σχέδια της Ελλάδας να ξεκινήσει και πάλι τις έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Αιγαίο αναφέρεται σήμερα δημοσίευμα της ιστοσελίδας της μεγάλης κυκλοφορίας τουρκικής εφημερίδας Hürriyet, υπό τον τίτλο «Προετοιμασία από την Ελλάδα για ένταση».

Η εφημερίδα επικαλείται δηλώσεις του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της Ελλάδας Γ. Μανιάτη, σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα δεν προτίθεται να παραβιάσει τα δικαιώματα της Τουρκίας στο Αιγαίο, αλλά δεν έχει επίσης και την πρόθεση να αφήσει τα δικαιώματά της.

Σε συνέντευξή του στο ρ/σ Real FM, ο κ. Μανιάτης δήλωσε ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για το ότι στα ελληνικά χωρικά ύδατα υπάρχουν πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων και πως η Αθήνα προβαίνει σε ετοιμασίες για την αξιολόγηση των κοιτασμάτων αυτών εντός ενός έτους.

Πρόσθεσε, επίσης, πως εντός μερικών εβδομάδων θα ολοκληρωθεί η σχετική νομοθετική ρύθμιση για τη σύσταση ανώνυμης εταιρίας με σκοπό την προετοιμασία προκήρυξης διαγωνισμών για τις επενδυτικές εταιρίες, καθορίζοντας τα σημεία όπου θα διεξαχθούν οι έρευνες υδρογονανθράκων. Οι έρευνες αυτές αρχικά θα γίνουν στον Πατραϊκό Κόλπο και στην περιοχή των Ιωαννίνων, όπου είχαν αρχίσει και παλαιότερα, αλλά διακόπηκαν για διάφορους λόγους, καθώς επίσης και σε «άλλες περιοχές».

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα δεν προτίθεται, με τις έρευνες που σχεδιάζει να κάνει στο Αιγαίο, να παραβιάσει τα δικαιώματα της Τουρκίας», ωστόσο, «Οι έρευνες για υδρογονάνθρακες καθορίζονται βάσει του διεθνούς δικαίου. Η χώρα μας δεν προτίθεται να παραβιάσει τα δικαιώματα της Τουρκίας, ούτε όμως να εγκαταλείψει τα δικαιώματά της σε οποιαδήποτε άλλη γειτονική χώρα».

 

Το Αιγαίο μυρίζει πετρέλαιο και…μπελάδες.

Μαρία Λιβανού / newstime

Παρόλ’ αυτά, όπως διαβάζουμε στο δημοσίευμα της εφημερίδας Hurriyet, κανείς δεν αμφιβάλει ότι σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς, η επίσκεψη του Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα τον προηγούμενο μήνα ήταν ένα τέλειο τρικ δημοσίων σχέσεων τόσο για τον Τούρκο όσο και για τον Έλληνα πρωθυπουργό. Τα φιλικά προσκείμενα ΜΜΕ εκατέρωθεν του Αιγαίου του έδωσαν την ανάλογη σημασία ενώ ήταν ελάχιστες οι επικριτικές φωνές που ακούστηκαν. Όμως, αν κάποιος ρίξει μια προσεκτική ματιά στα κείμενα που γράφτηκαν για το γεγονός, θα καταλάβει ότι θα πρέπει να περιμένουμε πολλά χρόνια για να δούμε σοβαρά βήματα για την εξασφάλιση της ειρήνης και την προώθηση των διμερών συνεργασιών.

Ίσως όμως σύντομα να έχουμε διμερή προβλήματα σύμφωνα με δημοσίευμα της Hurriyet του περασμένου Σαββάτου με τίτλο «Γίνονται οι προεργασίες για να αυξήσει τους τόνους η Ελλάδα». Το δημοσίευμα εξηγούσε πως η Ελλάδα θα ξεκινήσει να ψάχνει για πετρέλαιο και αέριο στο Αιγαίο, οπότε και θα ανακινήσει τα άλυτα προβλήματα που υπάρχουν για το πέλαγος που χωρίζει τις δύο χώρες.

Η ενδεχόμενη διαφωνία προέκυψε από μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη του υπουργού Γιάννη Μανιάτη στον Real FM. Ο κύριος Μανιάτης, είναι υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, θέματα τα οποία ο κύριος Παπανδρέου έχει βάλει πολύ ψηλά στην ατζέντα του. Στη συνέντευξη ο κύριος Μανιάτης εξηγεί πως η κυβέρνηση του κυρίου Παπανδρέου σχεδιάζει να ιδρύσει έναν ειδικό οργανισμό που θα επιβλέπει τους διαγωνισμούς για την παραχώρηση συμβολαίων-πιθανόν σε ξένες εταιρίες-για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου και αερίου σε διαφορετικά μέρη της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένου και του Αιγαίου.

Στη συνέχεια, ο υφυπουργός  ρωτήθηκε αν τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης να εκμεταλλευτεί τις πηγές στο Αιγαίο, σχετιζόντουσαν με τις σχέσεις με την Τουρκία. Ο κύριος Μανιάτης απάντησε «οι σχέσεις μας αναφορικά με τους υδρογονάνθρακες διέπονται από το διεθνές δίκαιο. Η χώρα μας σέβεται απολύτως τους κανονισμούς του διεθνούς δικαίου. Η Ελλάδα δεν έχει καμία πρόθεση ούτε να καταπατήσει τα δικαιώματα της Τουρκίας και σίγουρα να μην παραδώσει τα δικά μας δικαιώματα στη γείτονα.»

Ο δημοσιογράφος επέμεινε «και τι θα γίνει αν οι εν λόγω περιοχές βρίσκονται σε περιοχές που η Τουρκία αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία;» ο υφυπουργός απάντησε ως εξής: «Αυτά τα θέματα είναι στην αρμοδιότητα του υπουργείου Εξωτερικών. Δεν θα ήθελα να υπεισέρθουμε σε αυτή τη συζήτηση. Όμως θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι ο δημόσιος οργανισμός που θα είναι υπεύθυνος για τους διαγωνισμούς θα κάνει τη δουλειά του με σοβαρότητα και δεν θα παραδώσει τα δικαιώματα εκμετάλλευσης της Ελλάδας σε κανέναν. Έχουμε και άλλους γείτονες, όχι μόνο τους Τούρκους» ενώ συμπλήρωσε ότι ο οργανισμός θα συσταθεί εντός των επόμενων εβδομάδων.

Ο Τούρκος υπουργός των Εξωτερικών Αχμέντ Νταβούτογλου συνεχίζει το δημοσίευμα, πρόσφατα έχει βρεθεί στο κέντρο της προσοχής αφού είναι ο αρχιτέκτονας της νέας εξωτερικής πολιτικής της χώρας. Πολλοί έχουν εκφράσει τις αμφιβολίες τους για την πολιτική του Τούρκου ακαδημαϊκού. Για τους Έλληνες, αποτελεί έναν γρίφο. Είναι ένας από τους λίγους Τούρκους πολιτικούς που δεν προκάλεσαν τα κλασσικά αρνητικά σχόλια όταν έγινε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

Οι Έλληνες είχαν μείνει εμβρόντητοι από τον μειλίχιο και ήσυχο ακαδημαϊκό που είχε την φήμη ότι έχει αναλυτική σκέψη. Τα ελληνικά μέσα του προσέδιδαν επιθετικούς προσδιορισμούς όπως «αλεπού ή γάτα», δίνοντας έμφαση στην οξυδέρκεια του υπουργού. Ακόμα και πολλοί Έλληνες ακαδημαϊκοί μιλούσαν για το «επιστημονικό μυαλό» του νέου Τούρκου ΥΠΕΞ, οι ίδιοι που κανονικά δεν είχαν καλό λόγο για τους Τούρκους ομολόγους τους. Πολλοί άλλωστε επέμεναν ότι θα έπρεπε να μεταφραστεί το…900 σελίδων βιβλίο του στα ελληνικά το οποίο και έγινε από τον Ν. Σαρρή. Το βιβλίο “Strategic depth: the international position of Turkey” εκδόθηκε τον Ιούνιο στην Ελλάδα και αποτελεί ήδη θέμα συζητήσεων.

Πλέον η προσωπικότητα του κυρίου Νταβούτογλου είναι πιο κατανοητή για τους Έλληνες, αφού είναι πλέον δημόσια τα ιδεολογικά του πιστεύω για μια μεγάλη Τουρκία που θα γίνει ένας από τους σημαντικούς παίκτες στο καινούριο διεθνές modus vivendi.

Όμως, αυτό που προκαλεί τον φόβο στους Έλληνες αναγνώστες είναι η θέση της Τουρκίας σε σχέση με τους άμεσους γείτονες και ειδικά ένα κεφάλαιο συνεχίζει το δημοσίευμα.

Για το Αιγαίο ο κύριος Νταβούτογλου λέει συγκεκριμένα «η πηγή του βασικού προβλήματος στο Αιγαίου είναι η αντίθεση μεταξύ γεωλογικής και γεωπολιτικής πραγματικότητας και της τωρινής κατάστασης status quo. Παρόλο που τα νησιά του Αιγαίου είναι η φυσική προέκταση της γεωλογικής κατασκευής της χερσονήσου της Ανατόλιας και δεδομένων των γεωπολιτικών αναγκαιοτητών που προκύπτουν από την παραπάνω διαπίστωση και σύμφωνα με τις διεθνείς συμφωνίες, οι πολιτικοί τα έδωσαν στην Ελλάδα, οπότε και προκύπτουν τα προβλήματα της υφαλοκρηπίδας, του FIR, της αποστρατικοποίησης των νησιών κ.ου.κ.»  εξηγεί ο κύριος Νταβούτογλου στο βιβλίο του.

Σύμφωνα με την απλή λογική, μήπως εξυπακούεται βάσει της συλλογιστικής του κυρίου Νταβούτογλου ότι η Τουρκία θα αμφισβητήσει την εθνική αυτοκυριαρχία στο Αιγαίο και θα ζητήσει αλλαγή του υπάρχοντος status quo; Δεν θέλει και πολύ για να γίνει το μπαμ όταν σε μερικές εβδομάδες η Ελλάδα θα ξεκινήσει το διεθνή διαγωνισμό για ένα πέλαγος που το διεκδικεί και ο γείτονας.

HURRIYET

Advertisements

Οκτώβριος 9, 2010 - Posted by | ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ, ΕΛΛΑΣ, ΤΟΥΡΚΙΑ

1 σχόλιο »

  1. Μάς τό λένε ξεκάθαρα. Ότι ό καιρός τής τουρκικής επίθεσης πλησιάζει…. Οί μπέηδες καί οί Αγάδες τής Πόλης καί οί πασσάδες τής Άγκυρας έχουν ζαλιστεί [μαστουρώσει σχεδόν] από τή μυρωδία τών πετρελαίων τού Αιγαίου καί βιάζονται… Στά πλαίσια αυτά μάς έρχεται σέ λίγες ημέρες ό πολυχρονεμένος μας πατισάχ Ερντογάν πασσά εφέντης. Νά τά πάρει μέ τό χαμόγελο από τόν GEOFRY GEORGE MINEIKO PAPADREOU. Γιατί διαφορετικά τό κουτσαβάκι θά κάνει σαματά νά ουμ στό Αιγαίο. Έρχεται μέ τή νοοτροπία : »τά γουστάρει καί θά τά πάρει». Τά θεωρεί τσιφλίκια οθωμανικά καί εμάς σκλάβους του. Πού τού ξεφύγαμε τό 1821. Καί τώρα νομίζει ότι είναι ώρα νά ξαναπάρει παλιές οθωμανικές επαρχίες. Πρέπει νά τό καταλάβουμε καί νά είμαστε έτοιμοι γιά όλα… Γιατί ΤΑ ΜΕΜΕΤΙΑ ΘΑ ΧΤΥΠΗΣΟΥΝ! ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΚΟΝΤΑ Η ΩΡΑ ΑΥΤΗ. ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΑΠΟΦΥΓΟΥΜΕ.

    Σχόλιο από ΠΑΝΟΣ | Οκτώβριος 9, 2010 | Απάντηση


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: