Geopolitics & Daily News

Γεωστρατηγική, Άμυνα, Διπλωματία, Εξωτερική πολιτική, Διεθνή σκηνή, Πολιτική & Οικονομία

Οδηγούμαστε σε επικίνδυνα «νερά» με τις ΗΠΑ.

Είμαστε στα πρόθυρα επικίνδυνων καταστάσεων – Στη περίπτωση που δεν διαχειριστεί η Τουρκία σωστά τις καταστάσεις ίσως αποβεί για εμάς (Τουρκία) καταστροφικό.

Ο γνωστός τούρκος δημοσιογράφος MEHMET ALİ BİRAND σε πρόσφατο άρθρο του (30/09), στην εφημερίδα HURRIYET ουσιαστικά κρούει το κώδωνα κινδύνου στη περίπτωση που η χώρα του, Τουρκία, συνεχίσει να υιοθετεί προκλητική στάση έναντι των ΗΠΑ.

MEHMET ALİ BİRAND / HURRIYET (30.09.2010)

Αυτή είναι η πραγματική κατάσταση. Η Ουάσινγκτον ενοχλείται ολοένα και περισσότερο με την Άγκυρα. Η αλήθεια είναι μία και μοναδική ανάμεσα στις τόσες ψεύτικες δικαιολογίες και αγγίζει το θέμα με το Ισραήλ. Η υπόθεση με το Ιράν (ότι δεν ψήφισε η Τουρκία υπέρ των κυρώσεων εναντίον του στον ΟΗΕ) έρχεται σε δεύτερη μοίρα.

Κάθε βήμα, κάθε κίνηση της Τουρκίας ενάντια στο Ισραήλ, απευθείας υποδαυλίζει τις Τουρκο-αμερικανικές σχέσεις. Το Εβραϊκό λόμπι στις ΗΠΑ, που για πολλά χρόνια υποστήριζε της τουρκικές θέσεις, δεν μπορεί να κατανοήσει αλλά και συγχωρήσει την αλλαγή της στάσης μας. Σε αυτή τη περίπτωση, τη δεδομένη στιγμή, η κυβέρνηση του προέδρου Ομπάμα βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση. Ο Λευκός Οίκος και το Στειτ Ντιπαρτμεντ, προσπαθούν να δώσουν νέα κατεύθυνση στη Τουρκία. Είναι γνωστό πια πως οι μεταξύ μας σχέσεις έχουν αλλάξει, και σε αυτό έπαιξαν το ρόλο τους οι Recep Tayyip Erdoğan και Ahmet Davutoğlu. Ωστόσο είναι υπό διερεύνηση αν τελικά πράττουν σωστά ή όχι οι δύο άνδρες.

Προκύπτουν πολύ σημαντικά ερωτήματα…

Ουάσινγκτον: Ξανά στείλτε πίσω στο Ισραήλ τον πρέσβη σας.

Επικεφαλείς του Στειτ Ντιπαρτμεντ, προσπαθούν να κατανοήσουν τη συμπεριφορά της Άγκυρας απέναντι στο Ισραήλ και περιμένουν να χαμηλώσουν οι τόνοι.

Μάλιστα δηλώνουν χαρακτηριστικά:

«Η διακοπή των καλών σχέσεων με το Ισραήλ θα γίνει η αιτία αύξησης της έντασης στη περιοχή. Μια τέτοια κατάσταση δεν θα ήταν ευχάριστη ούτε για τη Τουρκία, αλλά ούτε για τις ΗΠΑ. Ότι είχατε να πείτε το είπατε. Στείλτε πίσω στο Ισραήλ το πρέσβη σας, έτσι ώστε να εξομαλυνθούν οι μεταξύ σας σχέσεις».

Όταν σου απευθύνουν τέτοιες «συμβουλές» η θέση που λαμβάνουν είναι ξεκάθαρα υπέρ του Ισραήλ. Πέρα αυτού δεν συστήνουν (οι ΗΠΑ) παράλληλα κάποια συμμόρφωση προς τη πλευρά του Ισραήλ, παρά μόνο μας λέει (στη Τουρκία) να …ηρεμήσουμε.

Άγκυρα: Αναμένουμε τη συγνώμη τους και τη καταβολή αποζημιώσεων.

Η Άγκυρα δεν νοιάζεται. Συνεχίζει στο ίδιο στιλ και ο πρωθυπουργός της δηλώνει: «Έχουν δολοφονηθεί εννέα άνθρωποι. Χρειάζονται μια συγνώμη και την ανάλογη αποζημίωση. Όσο εκείνοι (το Ισραήλ) δεν κάνει κάτι γι’ αυτό, δεν πρόκειται να κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω».

Δεν έχουμε φτάσει ακόμη στο σημείο της ρήξης. Δεν θα υπάρξει ολική ρήξη στις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ εύκολα. Ωστόσο οι όποιες παροδικές κόντρες δυσκολεύουν τη κατάσταση.

Είμαστε στα πρόθυρα επικίνδυνων καταστάσεων.

Αν λάβουμε σοβαρά υπόψη τις τελευταίες εξελίξεις θα βλέπαμε πως η πορεία μας γενικότερα δεν είναι και τόσο καλή.

Η υποδηλωμένη άρνηση, μέσω της δήλωσης του πρωθυπουργού Recep Tayyip Erdoğan, πως δεν πρόκειται να περάσουν ξανά μέσα από τη Τουρκία εξοπλισμοί και πυρομαχικά που έχουν παραλήπτη το Ισραήλ, ενόχλησε ακόμη μία φορά τις ΗΠΑ, και μάλιστα πολύ.

Όποιος παρακολουθεί στενά τις σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ αυτομάτως θα πει πως έχουν χάσει ήδη τη …γοητεία τους.

Δόξα το θεό που στο Υπουργείο Εξωτερικών γνωρίζουν πως η εξωτερική μας πολιτική βαδίζει σε επικίνδυνα μονοπάτια, όπως και πως έχει φτάσει σε οριακά σημεία και τελικά ήρθε η ώρα να αρχίσουν να εξομαλύνονται οι σχέσεις μας (με τις ΗΠΑ και όχι μόνο) έστω και σε αργούς ρυθμούς.

(ειρωνικό ύφος, και συνεχίζει…)

Ο πρόεδρος Gül και ο υπουργός Εξωτερικών Davutoğlu εργάζονται σκληρά τουλάχιστον να μην τις χειροτερέψουν περισσότερο από όσο είναι.

Δόξα το θεό, το κόμμα AKP απέρριψε την εισήγηση να θεωρηθούν «μάρτυρες» όσοι χάθηκαν (από την επιχείρηση στο ΜΑΒΙ ΜΑΡΜΑΡΑ). Αυτή ήταν μια πολύ σωστή απόφαση.

Πιθανόν η Τουρκία να μην αποκαταστήσει ποτέ στο μέλλον τις σχέσεις με το Ισραήλ, αλλά δεν θα τις επιδεινώσει κιόλας. Είναι σε όλους γνωστό στην Άγκυρα, πως μια μακροχρόνια διαμάχη με το Ισραήλ θα είχε πολύ άσχημα αποτελέσματα για τη Τουρκία.

Τι είναι τελικά σημαντικότερο για τη Τουρκία:

–         η άρση του εμπάργκο στη Γάζα ή

–         οι τουρκο-ισραηλινές σχέσεις

Στη περίπτωση που δεν το διαχειριστούμε σωστά ίσως να αποβεί καταστροφικό.

Advertisements

Οκτώβριος 9, 2010 - Posted by | ΔΙΕΘΝΗ, ΗΠΑ, ΙΣΡΑΗΛ, ΤΟΥΡΚΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: