Geopolitics & Daily News

Γεωστρατηγική, Άμυνα, Διπλωματία, Εξωτερική πολιτική, Διεθνή σκηνή, Πολιτική & Οικονομία

Η Καρυάτιδα και το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης.

Ν. Λυγερός

Η αναγκαιότητα της επιστροφής της Καρυάτιδας στην Ελλάδα δεν είναι ένα χαμένο όνειρο. Η Καρυάτιδα είναι η αιχμή του δόρατος του αγώνα για την επιστροφή των Μαρμάρων. Αυτό το μοναδικό γλυπτό που ανήκει στο εξαπλό σύμπλεγμα του Ερέχθειου, δεν έχει πια λόγο να ζει εγκλωβισμένο σε μια φυλακή πολυτελείας.

Αλλά μόνο η διεκδίκηση της επιστροφής του θα καταφέρει να ανατρέψει το μετασχηματισμό του εγκλωβισμένου στοιχείου σε αγνοούμενο. Εδώ και αιώνες, η αρπαγή των Μαρμάρων δεν έχει καταδικαστεί και παραμένει ένα έγκλημα δίχως τιμωρία. Η πρόσφατη επιχειρηματολογία του αγγλικού κράτους μετά από την τολμηρή κίνηση της Μελίνας Μερκούρη, βασιζόταν στην απώλεια ενός Μουσείου με τις απαιτούμενες προδιαγραφές όχι μόνο μεγέθους και αρχιτεκτονικής αλλά και ποιοτικής μουσειολογίας.

Η δημιουργία του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης απορρίπτει κάθετα αυτό το επιχείρημα και καθώς το άνοιγμά του θα κλείσει την πρώτη χρονιά είναι δυνατόν να αξιολογήσουμε και την καταπληκτική λειτουργικότητα της υποδομής του. Είναι σημαντικό να προστεθεί ότι πλέον υπάρχει και προβλεπόμενος χώρος για την Καρυάτιδα σε ένα πλαίσιο ενιαίο, αφιερωμένο ειδικά στο Ερέχθειο με την ακριβή αναπαράσταση της τοποθεσίας και της δομής των έξι Καρυάτιδων.

Κατά συνέπεια δεν υπάρχει καμία τεχνική δυσκολία που θα μπορούσε να ενοχλήσει την ενσωμάτωση της έκτης Καρυάτιδας σε αυτήν την ανοιχτή δομή. Η τεχνογνωσία των Ελλήνων μηχανικών και αρχαιολόγων έχει ήδη αποδειχθεί με την μεταφορά των εκθεμάτων από το παλιό μουσείο στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Άρα δεν υπάρχει ούτε αυτό το επιχείρημα για τον αγγλικό φορέα. Η πατρίδα μας έχει πλέον όλα τα τυπικά προσόντα για να διεκδικήσει με σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα την επιστροφή της Καρυάτιδας. Συνεπώς το όλο θέμα ανήκει αποκλειστικά στο πλαίσιο της εξωτερικής μας διπλωματίας και στο πεδίο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όλα τα θεσμικά όργανα της τελευταίας ενισχύουν de facto  την προσπάθειά μας. Είναι λοιπόν η κατάλληλη ώρα για να περάσουμε στη δεύτερη φάση δηλαδή στην υλοποίηση του οράματός μας με όλα τα μέτρα που διαθέτουμε για να επαναφέρουμε την μνήμη του μέλλοντος που αποτελεί η Καρυάτιδα, η οποία δείχνει το μονοπάτι για την επιστροφή των Μαρμάρων.

Ποτέ η θέση μας δεν ήταν τόσο δυνατή, ας την αξιοποιήσουμε λοιπόν, για να φέρουμε πίσω στην πατρίδα μας το φως που της έκλεψαν για να καταδικαστεί η βαρβαρότητα.

ΠΗΓΗ

Advertisements

Οκτώβριος 5, 2010 - Posted by | ΕΛΛΑΣ, Ν. Λυγερός

5 Σχόλια »

 1. Ο κύριος Λυγερός με απλά κι όχι απλοϊκά λόγια μας δείχνει το δρόμο του αγώνα για την επιστροφή της Καρυάτιδας μακριά από κάθε μιζέρια και καταστροφολογία. Ας τον βοηθήσουμε…

  Σχόλιο από Ανώνυμος | Οκτώβριος 8, 2010 | Απάντηση

 2. Συμφωνώ με το προηγούμενο. Άλλωστε ας μην λησμονούμε ότι διεκδικώντας τα μάρμαρά μας, διεκδικούμε το ‘δίκαιον’ και το ‘αυτονόητον’!

  Σχόλιο από Ανώνυμος | Οκτώβριος 8, 2010 | Απάντηση

  • τα ΜΑΡΜΑΡΑ μας!

   Σχόλιο από Ανώνυμος | Οκτώβριος 8, 2010 | Απάντηση

 3. Είναι πραγματικά ενθαρρυντικό να βλέπεις πως υπάρχουν άνθρωποι που όχι απλώς δεν έχουν ξεχάσει τα μάρμαρα και τον αγώνα που ξεκίνησε η Μελίνα, αλλά που έχουν το ψυχικό σθένος και ανάστημα να ξανα θέσουν το θέμα της επιστροφής τους και μάλιστα προτείνοντας κάτι πραγματικά έξυπνο για τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσουμε. Η Καρυάτιδα πρέπει να γίνει ο στόχος μας. Τα μάρμαρα πρέπει να ξαναενωθούν! Καιρός να αφήσουμε τη μιζέρια που μας έχει καταβάλει τον τελευταίο καιρό και να αγωνιστούμε για κάτι που πραγματικά αξίζει να αγωνιστεί κανείς στη ζωή του

  Σχόλιο από Ανώνυμος | Οκτώβριος 8, 2010 | Απάντηση

 4. Πολύ έξυπνη κίνηση κι ένας αληθινά άξιος στόχος!
  Ας ενωθούμε για να ενώσουμε και την κατακερματισμένη
  μνήμη της πατρίδας μας. Να επιστρέψουν όλα τα μνημεία
  στον τόπο που ανήκουν!

  Σχόλιο από Ανώνυμος | Οκτώβριος 9, 2010 | Απάντηση


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: