Geopolitics & Daily News

Γεωστρατηγική, Άμυνα, Διπλωματία, Εξωτερική πολιτική, Διεθνή σκηνή, Πολιτική & Οικονομία

Η Μόσχα και το Κίεβο στήνουν γέφυρες.

Η λειτουργία των τελωνιακών υπηρεσιών της Ρωσίας και της Ουκρανίας πρέπει να ενοποιηθεί.

Το σύστημα «ενός παραθύρου» θα διευκολύνει για τους πολίτες τη διέλευση των συνόρων, θα μειώσει τις ουρές και το επίπεδο της διαφθοράς.

Αυτή την πρόταση έκανε ο Ντμίτρι Μεντβέντιεφ στο πρώτο ρωσο-ουκρανικό διαπεριφερειακό Οικονομικό Φόρουμ στο Γκελεντζίκ. Ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς συμφωνεί με τον Πρόεδρο της Ρωσίας. Οι περιοχές της Ρωσίας και της Ουκρανίας αποκαθιστούν τις οικονομικές τους σχέσεις, οι οποίες στην περίοδο της διακυβέρνησης των προηγούμενων αρχών του Κιέβου είχαν επιδεινωθεί σημαντικά.

Οι μετέχοντες στο φόρουμ τη Δευτέρα υπόγραψαν εξαετές πρόγραμμα διαπεριφερειακής και παραμεθόριας συνεργασίας. Για την κοινή δράση για την ενίσχυση της οικονομίας των περιοχών συμφώνησαν και οι Ενώσεις Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών των δύο χωρών. Η Μόσχα και το Κίεβο κάνουν το παν, ώστε αυτά τα έγγραφα να ενσαρκωθούν στη ζωή, υπογράμμισε ο Ντμίτρι Μεντβέντιεφ:

«Το κυριότερο είναι να αναπτυχθεί εντατική δραστηριότητα για την εφαρμογή αυτών των εγγράφων, διαβουλεύσεις των επιχειρήσεων και ανθρώπινες επαφές. Και τότε οι μεγάλοι στόχοι, που έχουν τεθεί από μένα και τον Πρόεδρο της Ουκρανίας για την πλήρη αποκατάσταση της ρωσο-ουκρανικής εμπορο-οικονομικής, οικονομικής και ανθρωπιστικής συνεργασίας, για την ανάπτυξη αυτής της συνεργασίας, όλοι αυτοί οι στόχοι θα επιτευχθούν».

Σήμερα δεν επιδιώκεται μόνο η αποκατάσταση, αλλά νέο επίπεδο σχέσεων. Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντιεφ τονίζει την ανάγκη ανάπτυξης στην Ουκρανία και στη Ρωσία κοινού πληροφοριακού χώρου και καινοτομικής οικονομίας με τεχνοπάρκα στις παραμεθόριες περιοχές. Και αυτό είναι κατανοητό, εφόσον τόσο η Μόσχα, όσο και το Κίεβο ανησυχούν για τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας τους, τόνισε σε συνέντευξη στη «Φωνή της Ρωσίας» ο Διευθυντής του Κέντρου πολιτικών ερευνών Κιέβου Μιχαήλ Πογκρεμπίνσκι:

«Οποιαδήποτε σύμπραξή μας αντικρύζεται και από την άποψη του, αν αυτή μπορεί να αποτελέσει ώθηση για τον εκσυγχρονισμό των οικονομιών μας. Δεν είναι τυχαία τα λόγια που έχουν διατυπωθεί για τα τεχνοπάρκα, τα οποία θα μπορούσαν να αναπτυχθούν σε βολικό για τη ρωσο-ουκρανική συνεργασία τόπο – π.χ., στο Χάρκοβο, ή κάπου κοντά, στα σύνορα με τη Ρωσία. Ίσως, – και με τη συμμετοχή ξένων ειδικών. Ή, ίσως, – Ουκρανών και Ρώσων, οι οποίοι εργάζονται στο εξωτερικό και θα ήταν πρόθυμοι στις νέες συνθήκες να συμμετάσχουν στον εκσυγχρονισμό των οικονομιών μας».

Πρώτ΄ απ΄όλα πρέπει να επιλυθούν, βέβαια, τέτοια πρακτικά ζητήματα, όπως τα προαναφερόμενα από το Ντμίτρι Μεντβέντιεφ προβλήματα που παρουσιάζονται κατα τη διέλευση των συνόρων. Π.χ., οι αμοιβαίες επισκέψεις των Ρώσων και των Ουκρανών θα διευκολυνθούν με τη βοήθεια νέων συγκοινωνιακών διαδρόμων. Στο άμεσα προσεχές μέλλον οι ρωσικές και οι ουκρανικές ακτές των στενών του Κερτς θα συνδεθούν με επιπρόσθετες γραμμές φέριμποτ. Όμως αυτό αποτελεί μόνο προσωρινό μέτρο, ωσότου λειτουργήσει η γέφυρα «Κριμαίας- Καυκάσου», που θα συνδέσει αυτά τα στενά. Κατα την άποψη των Πρόεδρων των δύο χωρών, το έργο μπορεί να ολοκληρωθεί και να λειτουργήσει ως την Ολυμπιάδα του 2014 στο Σότσι.

ΠΗΓΗ

Advertisements

Οκτώβριος 4, 2010 - Posted by | ΔΙΕΘΝΗ, ΡΩΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: