Geopolitics & Daily News

Γεωστρατηγική, Άμυνα, Διπλωματία, Εξωτερική πολιτική, Διεθνή σκηνή, Πολιτική & Οικονομία

Κλείνουν τρύπες στην Αμυνα.

Τις μαύρες τρύπες που υπάρχουν στο ποσοστό ετοιμοπόλεμων αεροσκαφών F-16 και στη δυνατότητα πλήρους αξιοποίησης των τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης Leopard 2 Ηel- τα οποία παρέλαβε ΄άσφαιρα΄΄ από τη Ν.Δ.- επιδιώκει να καλύψει η κυβέρνηση με δύο εξοπλιστικές παραγγελίες, για τις οποίες πήρε ήδη το πράσινο φως από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής και χθες από το ΚΥΣΕΑ.

Τα δύο προγράμματα είναι συνολικού κόστους 277 εκατ. ευρώ σε βάθος 5ετίας (εκ των οποίων τα 78 εκατ. αφορούν άμεση παραγγελία) και, συγκεκριμένα, σύμφωνα με πηγές του υ πουργείου Εθνικής Αμυνας, αφορούν:

Ανταλλακτικά F-16

Σειρά πακέτων διαφόρων ανταλλακτικών και κιτ συντήρησης για τους κινητήρες των υπαρχόντων αμερικανικής κατασκευής αεροσκαφών F-16, συνολικής αξίας 225 εκατ. ευρώ για τις ανάγκες 5 ετών. Μέρος των κιτ ανταλλακτικών αξίας 26 εκατ. ευρώ η Πολεμική Αεροπορία επείγεται να το παραλάβει εντός του 2010 για την κάλυψη άμεσων και επιτακτικών αναγκών που επηρεάζουν αρνητικά τον δείκτη διαθεσιμότητας των F-16. Κάτι άλλωστε που πριν από μερικές ημέρες ανέφερε κομψά στη Βουλή ο κ. Βενιζέλος απαντώντας σε σχετική ερώτηση: «Η διαθεσιμότητα των μαχητικών της Αεροπορίας κινείται πλησίον των προβλεπόμενων παραδεκτών ορίων και σε ορισμένες περιπτώσεις και άνω αυτών» είπε. Η ανησυχητική αυτή κατάσταση είχε αρχίσει να δημιουργείται από το 2007 λόγω αδρανείας και γραφειοκρατικής αντιμετώπισης των θεμάτων από την τότε πολιτική ηγεσία. Οι αεροπόροι είχαν χτυπήσει έντονα το καμπανάκι του κινδύνου αλλά το θέμα δεν αντιμετωπίστηκε. Η σύμβαση και οι πληρωμές των ανταλλακτικών θα γίνουν μέσω των Αμερικανικών Στρατιωτικών Πιστώσεων (FΜS) που κινούνται μέσω του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ.

Τα «άσφαιρα» τανκς.

Βλήματα για την κάλυψη των άμεσων αναγκών επιχειρησιακής αξιοποίησης των 180 αρμάτων μάχης Leopard 2 Ηel, που παραμένουν «άσφαιρα» τρία και πλέον χρόνια από την παραλαβή τους το 2007. Μέσω διακρατικής συμφωνίας με τη γερμανική κυβέρνηση θα αγοραστούν 12.000 βλήματα αξίας περίπου 52 εκατ. ευρώ καθώς κρίθηκε μη συμφέρουσα σε αυτή τη φάση αγορά ενός μέρους τους από την κυβέρνηση των ΗΠΑ όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός. Θα ακολουθήσει αγορά δεύτερης παρτίδας (περίπου 80.000) για την οποία θα γίνει διεθνής διαγωνισμός που θα προβλέπει συμπαραγωγή με τα ΕΑΣ (πρώην ΠΥΡΚΑΛ- ΕΒΟ). Υπάρχει ανοιχτό ενδεχόμενο η παραγγελία αυτή να συνδεθεί με την αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή που θα ενδιαφερθεί όμως, όπως έλεγε αρμοδία πηγή, για το σύνολο των δράσεων των ΕΑΣ και όχι μόνο με το φιλέτο των συγκεκριμένων πυρομαχικών. Ενδιαφέρον για συμμετοχή στη δεύτερη φάση, τον διαγωνισμό, έχουν ήδη εκδηλώσει εταιρείες από Γερμανία, ΗΠΑ, Ισραήλ, Γαλλία, ενώ κάποιες από αυτές εξετάζουν και την επενδυτική προοπτική μετά ΕΑΣ. Και τα δύο προγράμματα εγκρίθηκαν απο ΚΥΣΕΑ (διά περιφοράς) και θα προχωρήσουν οι διαδικασίες παραγγελίας μέσω των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών.

Νέες περικοπές.

Οπως εξηγούν πηγές του υπουργείου Αμυνας, οι συγκεκριμένες αγορές ανήκουν στη λίστα των εξαιρετικά επειγουσών για κάλυψη αναγκών με τις οποίες επιδιώκεται να καταστούν επιχειρησιακά αξιοποιήσιμα υπάρχοντα οπλικά συστήματα που έχουν μείνει ουσιαστικά στο ράφι. Η λίστα είναι η μόνη στην οποία έχει δοθεί προτεραιότητα για κάλυψη απο τον ισχνό πλέον προϋπολογισμό των εξοπλιστικών δαπανών μετά και τις νέες προσαρμογές λόγω των δημοσιονομικών προβλημάτων. Μάλιστα υπάρχουν εισηγήσεις και για νέες περικοπές στον τρέχοντα προϋπολογισμό ή αναστολή παραλαβής νέων όπλων ώστε να μετατοπιστεί η καταγραφή τους στο έλλειμμα. Στο ίδιο πλαίσιο το υπουργείο εντάσσει και τη διευθέτηση μακροχρόνιων εκκρεμοτήτων όπως του Σκαραμαγκά και των υποβρυχίων, η τελική σύμβαση για τα οποία υπογράφηκε χθες.

ΠΗΓΗ

Advertisements

Οκτώβριος 1, 2010 - Posted by | Ε.Δ & Εξοπλισμοί, ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: