Geopolitics & Daily News

Γεωστρατηγική, Άμυνα, Διπλωματία, Εξωτερική πολιτική, Διεθνή σκηνή, Πολιτική & Οικονομία

Στα άκρα η σύγκρουση με τους φορτηγατζήδες.

Κατατέθηκε την Τετάρτη στη Βουλή -στο νομοσχέδιο για την περαίωση- η τροπολογία, με την οποία λαμβάνονται μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος από τις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις των μεταφορέων και καθορίζονται κυρώσεις.

Σύμφωνα με την τροπολογία, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών όποιος, ενώ τελεί υπό καθεστώς επίταξης προσωπικών υπηρεσιών ή είναι ιδιοκτήτης ή νομέας ή χρήστης πράγματος που έχει επιταχθεί, αρνείται να συμμορφωθεί ή παραλείπει να εκτελέσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την επίταξη. Σε περίπτωση που η άρνηση συμμόρφωσης γίνεται κατ’ εξακολούθηση, ο υπαίτιος τιμωρείται με ποινή κάθειρξης.

Άρνηση συμμόρφωσης συνιστά η μη εκτέλεση συγκεκριμένης εντολής του αρμόδιου δημόσιου οργάνου, η μη εκτέλεση μεταφορικού ή άλλου έργου, κατά το συνήθη τρόπο λειτουργίας της οικονομίας, η εγκατάλειψη του επιταγμένου πράγματος ή η χρησιμοποίησή του για την παρακώλυση των συγκοινωνιών ή για την πρόκληση κοινής ανάγκης. Σημειωτέον, η άρνηση συμμόρφωσης διαπιστώνεται αυτεπαγγέλτως από τον εισαγγελέα ή μετά από αναφορά του αρμόδιου υπουργού ή όποιου έχει έννομο συμφέρον.

Εφόσον συντρέχουν τα προαναφερόμενα πραγματικά περιστατικά, με απόφαση του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων μπορεί να αφαιρεθεί η άδεια άσκησης επαγγέλματος ή η άδεια δημόσιας χρήσης του πράγματος.

Τέλος, σε περίπτωση έκτακτης, επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης, με απόφαση του αρμόδιου υπουργού μπορεί να ανατίθεται η άσκηση δημόσιας ή κοινωφελούς υπηρεσίας ή δραστηριότητας δημόσιας χρήσης σε οχήματα, μηχανήματα ή άλλα μέσα ιδιωτικής χρήσης.

«Κλείνουμε το θέμα με τον καλύτερο και οριστικό τρόπο» εκτίμησε σε δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, υπογραμμίζοντας: «Η Πολιτεία δεν μπορεί να είναι ανοχύρωτη».

«Όχι απλώς δεν μιλάμε για καταστολή, αλλά το νομικό μας οπλοστάσιο θα το εμπλουτίζουμε για όσους δημιουργούν προβλήματα και παρεμποδίζουν την κυκλοφορία αγαθών και για όσους φοροδιαφεύγουν συστηματικά και μάλιστα σε μεγάλα επίπεδα» σημείωσε επίσης, αναφερόμενος και στο νομοσχέδιο για την περαίωση, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί την Πέμπτη, ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν λύνει τα προβλήματα με ποινές, αλλά με διαβούλευση.

Άρχισαν οι συλλήψεις.

Ήδη, οι προθέσεις της κυβέρνησης για σκληρότερη στάση έναντι των απεργών έγιναν αισθητές και στα μπλόκα, καθώς ιδιοκτήτης φορτηγού συνελήφθη για παρακώλυση συγκοινωνιών και αντίσταση κατά της Αρχής, ενώ άλλοι δύο συνάδελφοί του συνελήφθησαν στην Ηλεία.

Το πρώτο περιστατικό έλαβε χώρα περί τις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης στην εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου, στα διόδια της Ελευσίνας, όταν 35χρονος ιδιοκτήτης φορτηγού προσπάθησε να κλείσει με το όχημά του την εθνική οδό, προκειμένου να μην περάσουν άλλα φορτηγά, που εκτελούν κανονικά μεταφορές. Επενέβησαν, όμως, οι αστυνομικές δυνάμεις και ο 35χρονος επιτέθηκε στους αστυνομικούς, συνελήφθη και θα οδηγηθεί στο Αυτόφωρο.

Το δεύτερο περιστατικό έγινε λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι, στο 52ο χλμ. της εθνικής οδού Πατρών – Πύργου, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης των συλλόγων ιδιοκτητών φορτηγών Δ.Χ. Πύργου και Αμαλιάδας. Οι διαδηλωτές προσπάθησαν να αποκλείσουν πεζή την εθνική οδό, παρακωλύοντας την κυκλοφορία. Συνελήφθησαν δύο μεταφορείς, 57 και 41 ετών, οι οποίοι θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πύργου.

«Διαρροές» στο μέτωπο των μεταφορέων.

Εν τω μεταξύ, την ομόφωνη απόφασή τους για την έναρξη των μεταφορικών δραστηριοτήτων τους κοινοποίησαν οι Διαμεταφορικές Επιχειρήσεις, με επιστολή της Πανελλήνιας Ένωσής τους προς την Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή των Συνεργαζόμενων Ομοσπονδιών του Κλάδου Φορτηγών Αυτοκινήτων Δ.Χ. Στην επιστολή τους οι Διαμεταφορικές Επιχειρήσεις επισημαίνουν πως τήρησαν τη συμφωνία τους για αναμονή μέχρι και χθες, μέρα της Γενικής Συνέλευσης των μεταφορέων και, μετά την απόφαση για συνέχιση των κινητοποιήσεων, η υπομονή όλων έχει εξαντληθεί και το οικονομικό πρόβλημα στις επιχειρήσεις έχει πλέον σε μεγάλο βαθμό ενταθεί. Για το λόγο αυτό, δηλώνουν αποφασισμένοι να γυρίσουν στις δουλειές τους, προκειμένου να τροφοδοτήσουν ομαλά την αγορά.

«Η συνέχιση των κινητοποιήσεών σας, με τη μορφή που μέχρι σήμερα τις πραγματοποιείτε, σας έχει πλέον θέσει απέναντι στην ελληνική κοινωνία και μαζί με σας και μας» αναφέρεται στην επιστολή και εκφράζεται η ελπίδα οι μεταφορείς να επανεξετάσουν ψύχραιμα και λογικά τη συνολική κατάσταση και να τηρήσουν την υπόσχεση που έδωσαν, ό,τι δηλαδή θα σεβαστούν το δικαίωμα της εργασίας όποιων από τους ιδιοκτήτες φορτηγών το επιθυμούν.

Βουλιάζει η αγορά…

Προβλήματα «βουνό» έχουν δημιουργήσει οι κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων, οι οποίες ξεκίνησαν πριν δύο εβδομάδες. Την Τρίτη, η αγορά, αλλά και πολλοί άλλοι κλάδοι που πλήττονται άμεσα από τις κινητοποιήσεις, περίμεναν με αγωνία την απόφαση που θα λάμβαναν οι φορτηγατζήδες σχετικά με το μέλλον της διαμαρτυρίας τους. Και ενώ όλοι ήλπιζαν ότι θα επικρατήσουν οι πιο ψύχραιμες φωνές, τελικά η απόφαση ελήφθη και ήταν: Συνεχίζουμε!

Τη σχετική απόφαση έλαβαν με συντριπτική πλειοψηφία οι 96 πρόεδροι των Ομοσπονδιών από όλη την Ελλάδα, των Ιδιοκτητών Φορτηγών και Βυτιοφόρων Δημόσιας Χρήσης, καθώς στη διάρκεια της μαραθώνιας Γενικής Συνέλευσής τους (κράτησε πάνω από 6 ώρες) ψήφισαν με 76 ψήφους υπέρ, 6 κατά και 14 λευκά, τη συνέχιση των κινητοποιήσεων, χωρίς ωστόσο να προσδιορίσουν τη μορφή τους.

Νωρίς το πρωί της Τετάρτης επικράτησε χάος στην εθνική οδό, στο ύψος της Μεταμόρφωσης, καθώς οι ιδιοκτήτες που βρίσκονται στο μπλόκο έβγαιναν συνέχεια στον δρόμο προκειμένου να σταματήσουν άλλα φορτηγά που εργάζονται και κυκλοφορούν κανονικά! Ενταση επικράτησε και στα διόδια Ελευσίνας, όπου οι φορτηγατζήδες προσπαθούν επίσης να μην επιτρέπουν σε συναδέλφους τους να περνούν από τους σταθμούς.

Την ίδια ώρα ο επιχειρηματικός και εμπορικός κόσμος, που αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα, αφήνει να εννοηθεί ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά των μεταφορέων.

Πλέον είναι πολύ σοβαρά τα προβλήματα ανεφοδιασμού των ελληνικών νησιών και κυρίως των Κυκλάδων, όπου οι ελλείψεις σε βασικά προϊόντα, όπως γάλα και νερό, είναι μεγάλες. Προβλήματα εντοπίζονται και στην Κρήτη, όπου μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες αντιμετωπίζουν έλλειψη αγαθών για την εξυπηρέτηση των τουριστών.

Ελαφρώς καλύτερη δείχνει η κατάσταση στις αλυσίδες των μεγάλων σουπέρ μάρκετ, και αυτό γιατί -όπως εξήγησε ο Νίκος Βερόπουλος, πρόεδρος της ομώνυμης αλυσίδας- τα μεγάλα καταστήματα διαθέτουν δικό τους στόλο φορτηγών και αποθήκες, οπότε ο εφοδιασμός τους γίνεται ομαλά, χωρίς να παρατηρούνται ελλείψεις. Ωστόσο, σημείωσε ότι τα εκπτωτικά σούπερ μάρκετ, που χρησιμοποιούν για τις μεταφορές τα φορτηγά δημόσιας χρήσης, αντιμετωπίζουν προβλήματα με ελλείψεις προϊόντων.

Ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ), Αντώνιος Ζαΐρης, τόνισε ότι «η κατάσταση στην αγορά τείνει να εξελιχθεί εκτός ελέγχου, εξαιτίας της μεσοσταθμικής μείωσης των πωλήσεων κατά 15% και, αν προστεθεί και η πτώση των πωλήσεων κατά 15%, εξαιτίας της κρίσης, τότε μιλάμε για μια συνολική ζημιά της τάξης του 30%». Είπε ακόμη ότι οι επιχειρήσεις καταβάλλουν προσπάθειες να αντιστραφεί το κλίμα που έχει δημιουργήσει η κρίση και να ανέβει η ψυχολογία των καταναλωτών, προσκαλώντας τους να επισκεφθούν τα καταστήματα και προσφέροντας προϊόντα σε καλές τιμές. Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι οι καταναλωτές βγαίνουν στην αγορά και αντικρίζουν μισοάδεια ή άδεια ράφια.

Επιπλέον, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, κα. Ελένη Ράϊκου, έδωσε εντολή να ασκηθεί ποινική δίωξη κατ’ αγνώστων, για απόπειρα ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως, σε βαθμό κακουργήματος, σχετικά με το περιστατικό που σημειώθηκε το απόγευμα της Τρίτης στην περιοχή της Μαλακάσας, όταν άγνωστος πυροβόλησε κατά δύο φορτηγών, που ήταν σε κομβόι 25 αυτοκινήτων και συνοδεύονταν από περιπολικά της αστυνομίας. Η αστυνομία ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι οι τρύπες στα δύο φορτηγά προκλήθηκαν από μονόβαλα φυσίγγια κυνηγετικού όπλου. Από την Ασφάλεια βορειοανατολικής Αττικής συνεχίζεται η έρευνα για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.

ΠΗΓΗ

Advertisements

Σεπτεμβρίου 29, 2010 - Posted by | ΕΛΛΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: