Geopolitics & Daily News

Γεωστρατηγική, Άμυνα, Διπλωματία, Εξωτερική πολιτική, Διεθνή σκηνή, Πολιτική & Οικονομία

Η «αναίμακτη επανάσταση» του Ερντογάν στην Τουρκία.

«Η συνταγματική αλλαγή δεν είναι μια αλλαγή συστήματος, αλλά μια δυναμική αλλαγή μέσα στο ίδιο το σύστημα».

Με αυτό το σκεπτικό πολλοί Τούρκοι και ξένοι αναλυτές σχολίασαν τη νίκη της κυβέρνησης Ερντογάν στο πρόσφατο δημοψήφισμα, με το οποίο αφ’ ενός ψηφίστηκαν οι αλλαγές σε 26 άρθρα του Συντάγματος, αφ’ ετέρου δίνεται η δυνατότητα στην κυβέρνηση, μετά τις εκλογές του 2011, να ξεκινήσει διαδικασίες για την ψήφιση ενός νέου Συντάγματος.

Ο σημερινός ισχυρός άνδρας της Τουρκίας, αργά αλλά σταθερά, αλλάζει τη χώρα οδηγώντας τη στον εκσυγχρονισμό, στον εκδημοκρατισμό και στις αρχές της Ε.Ε. Οταν είχε αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, είχε κατηγορηθεί ότι θα «ισλαμοποιήσει» την Τουρκία, θα τη μετατρέψει σε «θεοκρατικό κράτος» και θα εφαρμόσει τη «σαρία».

Αυτά υποστήριζαν μεταξύ των πολλών και συνάδελφοι στην Ελλάδα. Διαψεύσθηκαν όλοι και σήμερα παρακολουθούν τις δημοκρατικές αλλαγές στη γειτονική χώρα, τις οποίες η «Γκάρντιαν» χαρακτήρισε «αναίμακτη επανάσταση». «Στο ιστορικό διάβα της Τουρκίας τα στρατιωτικά πραξικοπήματα και οι πολιτικές έριδες δημιουργούσαν ταραχές επώδυνες. Η σημερινή δημοκρατική επανάσταση δεν μάτωσε τη μύτη κανενός», έγραψε η βρετανική εφημερίδα.

Αλλαγές που δίνουν το δικαίωμα στον πολίτη να καταθέτει μηνύσεις και αγωγές κατά των πραξικοπηματιών του 1980, που περιορίζουν τη δύναμη του στρατού, προστατεύουν τα προσωπικά δεδομένα, αλλάζουν τον τρόπο εκλογής της Ανώτατης Επιτροπής Δικαστικών και Εισαγγελέων κ.λπ. Αλλαγές που πριν μερικά χρόνια ήταν αδιανόητες στην Τουρκία.

Οι δημοκρατικές αυτές μεταρρυθμίσεις κερδίζουν έδαφος, μια και ο λαός επικροτεί τις πολιτικές κινήσεις του Τούρκου πρωθυπουργού. Μην εκπλαγεί δε κανένας αν μετά τις εκλογές του 2011, η Τουρκία μετατραπεί σε «Προεδρική Δημοκρατία» με την ίδρυση Πολιτειών, σε στιλ Αμερικής, οπότε και θα λυθούν όλα τα εσωτερικά της πολιτικά προβλήματα. Μη θεωρήσει δε αδόκιμο και ουτοπιστικό, εάν σε δύο-τρία χρόνια από σήμερα δει να επιστρέφονται όλα τα ακίνητα των μειονοτήτων τα οποία είχαν καταληφθεί παράνομα και να δίνονται όλα τα δικαιώματα των μειονοτήτων τα οποία είχαν αφαιρεθεί κατά παράβαση κάθε έννοιας δικαίου. Να επαναλειτουργήσει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης και να δίνονται όλα τα δικαιώματα στις μειονότητες και ιδιαίτερα στην ελληνική για να εκμεταλλευτεί τα περιουσιακά της ζητήματα, ανενόχλητα και μέσα στο πλαίσιο των νόμων. Να επιτρέψει κάθε Κυριακή να λειτουργούν δύο-τρεις Εκκλησίες στην Ανατολή.

Το ερώτημα είναι οι Ρωμιοί θα είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν μια τέτοια πρό(σ)κληση; Οι κοινοτικοί μας ταγοί, αλλά και η ελληνική πολιτεία ενδιέτριψαν στο ζήτημα μην το βρουν μπροστά τους και «τρέχουν όλοι μαζί και δεν προλαβαίνουν»;

Η Τουρκία είναι η χώρα του απρόβλεπτου. Είναι η χώρα των αντιθέσεων. Είναι η χώρα των γρήγορων αποφάσεων και εφαρμογών. Πρέπει λοιπόν να υπάρξουν η ετοιμότητα και η διάθεση για την ανάληψη των ευθυνών και την παραγωγικότητα. Οπως είχε γίνει το 1832 και το 1860 μετά την υπογραφή των Διαταγμάτων περί θρησκευτικών και ατομικών δικαιωμάτων, όπου οι Ρωμιοί σε όλη την επικράτεια της Οθωμανικής Πύλης, με την καθοδήγηση του Φαναρίου και των ταγών της Ρωμιοσύνης, είχαν μεγαλουργήσει.

Σήμερα οι ομογενείς είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τις νέες καταστάσεις που θα έρθουν στο πλαίσιο του εκδημοκρατισμού της Τουρκίας; Είναι δύσκολο να απαντηθεί αφού η Αθήνα «περί άλλα τυρβάζει», το Φανάρι είναι αβοήθητο, οι νέοι ταγοί της μειονότητας ακολουθούν και εφαρμόζουν «πολιτική κατά το δοκούν και κατά το οικονομικό δοκούν» και χωρίς να δίνουν λόγο σε κανέναν ζουν ανενόχλητοι.

Σωστό λοιπόν το γνωμικό που λένε στην Ιμβρο ότι «κακό χωριό τα λίγα σπίτια». Βέβαια μπορούν να γίνουν και «πολλά», αρκεί να υπάρξει η πολιτική βούληση και φρόνηση.

ΠΗΓΗ

Advertisements

Σεπτεμβρίου 27, 2010 - Posted by | ΔΙΕΘΝΗ, ΤΟΥΡΚΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: