Geopolitics & Daily News

Γεωστρατηγική, Άμυνα, Διπλωματία, Εξωτερική πολιτική, Διεθνή σκηνή, Πολιτική & Οικονομία

Ολόκληρη η σύμβαση για τα υποβρύχια Τype 214 και την έγκριση πώλησης των ΕΝΑΕ στην ADM

 

Με την έγκριση της τελικής συμφωνίας πλαίσιο για την τροποποίηση των συμβάσεων Αρχιμήδης και Νeptune II που οδηγούν στην προμήθεια δύο νέων Type 214 και εν κατακλείδι στην έγκριση μεταβίβασης του 75,1% των ΕΝΑΕ από την TKMS στην Abu Dhabi Mar (ADM) ολοκληρώθηκε πριν λίγο το ΚΥΣΕΑ. Στη συνεδρίαση δε συζητήθηκε κανένα άλλο θέμα όπως π.χ. τα πυρομαχικά των αρμάτων το οποίο πληροφορίες φέρουν να επανεξετάζεται.

Η πλέον ενδιαφέρουσα εξέλιξη της σημερινής ημέρας όμως σε ότι αφορά το θέμα αυτό, είναι άλλη: Η κυβέρνηση, όπως αναφέρουν απόλυτα έγκυρες πληροφορίες υπαναχωρεί από την θέση που είχε λάβει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγλος περί ανάγκης ύπαρξης «διευρυμένης πλειοψηφίας» για να περάσει από την Επιτροπή Εξοπλισμών και εν συνεχεία από την Ολομέλεια το νομοσχέδιο.

Προ του κινδύνου να καταψηφιστεί από τη Ν.Δ. η οποία επιμένει στην ανάγκη διεθνούς διαγωνισμού, ελήφθη η απόφαση, σε ανώτατο επίπεδο και παρά την πεποίθηση του Ε.Βενιζέλου ότι έπρεπε να αναζητηθεί διευρυμένη πλειοψηφία, να ψηφιστεί έστω και μόνο από την συμπολίτευση.

Το σχετικό νομοσχέδιο θα γίνει προσπάθεια να συζητηθεί και να ψηφιστεί ή δυνατόν μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου γιατί πρέπει να αρχίσει από την 1η Οκτωβρίου ένα νέο οικονομικό έτος σε ένα νέο περιβάλλον και με μία νέα προοπτική για τα Ναυπηγεία και τους εξοπλισμούς του Πολεμικού Ναυτικού, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά το πέρας της υπό την προεδρία του πρωθυπουργού συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ.

Ο υπουργός Άμυνας είπε ότι «κόβουμε ένα γόρδιο δεσμό που ταλαιπωρεί το δημόσιο και το Ναυτικό δέκα ολόκληρα χρόνια. Αυτή τη στιγμή έχουμε αποκτήσει εγγυήσεις, τα υποβρύχια περιέρχονται στο Πολεμικό Ναυτικό και πιάνουν τόπο δύο δισεκατομμύρια ευρώ που είχε πληρώσει το δημόσιο τα προηγούμενα χρόνια δίχως να έχει πάρει στα χέρια του τίποτα στην πραγματικότητα».

«Νομίζω ότι οι νέες εγγυήσεις με τις οποίες περιβάλλεται η σύμβαση αυτή, η κατάργηση των αντισταθμιστικών, οι θεσμοί διαφάνειας που θα λειτουργούν, δημιουργούν και μια νέα ατμόσφαιρα στο δημόσιο βίο», είπε ο υπουργός Άμυνας, προσθέτοντας ότι «γιαυτό έχουμε ζητήσει από την αντιπολίτευση να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να συναινέσει ψηφίζοντας το κυρωτικό νομοσχέδιο που θα δίνει εντολή σε εμένα και στον υπουργό Οικονομικών να υπογράψουμε την οριστική σύμβαση, εκτελώντας ένα νόμο του κράτους εφόσον η ίδια η βουλή κρίνει ότι αυτή η σύμβαση είναι συμφέρουσα και επωφελής».

Ο κ.Βενιζέλος επισήμανε ότι η διαδικασία αυτή εφαρμόζεται για πρώτη φορά και ότι η Βουλή είναι στο επίκεντρο της προσπάθειας, έτσι ώστε οι πάντες να γνωρίζουν τα πάντα και να σπάσει ο αδιανόητος φαύλος κύκλος, όπως είπε, που δηλητηριάζει το δημόσιο βίο.

Απαντώντας σε ερωτήσεις ο υπουργός Άμυνας είπε ότι οι εργαζόμενοι, είναι απολύτως διασφαλισμένοι καθώς εφαρμόζεται η εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία ανεξαιρέτως και όπως πρόσθεσε δεν υπάρχει καμία διαδικασία ομαδικών απολύσεων ούτε κανένα ειδικό προνόμιο για τους νέους ιδιοκτήτες των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

Επίσης ερωτηθείς εάν οι εργαζόμενοι επηρεάζονται από το σταμάτημα της μη στρατιωτικής λειτουργίας των ναυπηγείων είπε ότι οι εργαζόμενοι είναι εργαζόμενοι, η νέα ιδιοκτησία ξέρει πολύ καλά ποιοι περιορισμοί έχουν επιβληθεί από την ευρωπαϊκή επιτροπή γιατί έπρεπε να λύσουμε το ζήτημα της επιστροφής των κρατικών ενισχύσεων και στη διαπραγμάτευση με την ευρωπαϊκή επιτροπή μετείχαν όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές.

To defencenet.gr παρουσιάζει ολόκληρη τη συμφωνία για τα υποβρύχια και τα ΕΝΑΕ, όπως αυτή αποτυπώθηκε σήμερα στο νομοσχέδιο του υπουργείου που επρόκειτο να κατατεθεί στην Βουλή.

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ

ΣΥΜΒΑΣΗ 1

ΣΥΜΒΑΣΗ 1A

ΣΥΜΒΑΣΗ 2

ΣΥΜΒΑΣΗ 3

ΣΥΜΒΑΣΗ 4

ΣΥΜΒΑΣΗ 5

ΣΥΜΒΑΣΗ 6

ΕΚΘΕΣΕΙΣ 

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Advertisements

Σεπτεμβρίου 19, 2010 - Posted by | Ε.Δ & Εξοπλισμοί, ΕΛΛΑΣ, ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: